Home » Избрано

Биволъ: Как да пресметнем разпределението на мандатите от Избори 2014

2014.10.05 Няма коментари
Spread the love

izbori

Биволъ публикува програма, която обработва изборните резултати съгласно методиката на ЦИК, точно като софтуера, използван от фирмата „Информационно обслужване“. Фирмата беше избрана от ЦИК за компютърна обработка на резултатите от Избори 2013 г. и Избори 2014 г.

Офертата на фирма „Информационно обслужване“ през 2013 беше единствената и възлизаше на 1 687 896 лева с ДДС.

Преди година ЦИК отказа да публикува изходния код за тази компютърна обработка с несъстоятелния и комичен аргумент, че някой може да фалшифицира изборите, Биволъ се обърна към специалисти математици и програмисти сред българите в чужбина, които буквално за няколко дни написаха тази не особено сложна програма.

Освен това софтуерът демонстрира бъговете, заложени в методиката, приета от ЦИК, която е математически неиздържана и позволява да се манипулират изборните резултати на ниво персонификация на мандатите.

Най-просто казано, ако за един мандат на малка партия се конкурират един „сговорчив“ и един „несговорчив“ депутат, ЦИК може да реши да влезе „сговорчивият“, а „несговорчивият“, дори да е лидер на партия, да остане извън парламента.

Последното е особено важно за конфигурацията на бъдещия парламент, където най-вероятно ще има труден баланс на силите и сговорчивите депутати на малките партии ще имат особено висока цена.

Причината ЦИК да засекрети кода на софтуера очевидно се крие в нежеланието тези бъгове да станат обществено достояние. Става ясно също, че цената за изработването на софтуера от „Информационно обслужване“ е потресаващо висока за вложения труд.

Автори* на програмата са проф. Любомир Гаврилов*, Институт по математика, Тулуза (математически анализ), д-р Стефан Манов** (концепция и алгоритъм), Делян Делчев (програмиране).

Достъп до програмата тук.

 

Източник: Биволъ

——————————————————————————————————————————————–

 * Двама от авторите на програмата – проф. Любомир Гаврилов и д-р Стефан Манов са членове на Временните Обществени съвети на българите в чужбина.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.