2024-03-29

1 thought on “Резултати от изборите при почти напълно обработени протоколи

  1. Преференцията отново поднесе изненади и обърка плановете на партийните централи. Чрез пренареждане на червената листа депутат става Георги Кадиев. Данните показват, че той получава около 15% преференции в 23-ти МИР. Това директно го изкачва от девето до второ място в листата на БСП след Жельо Бойчев. Весела Лечева пък е кандидатът, събрал най-много преференциален вот във Велико Търново.

    За шампионката по стрелба, която заема последното 16-то място в листата на БСП са гласували 3238 души. Водачът на листата Мариана Бояджиева е предпочетена от 965 избиратели, но в нейна подкрепа отиват и 9496 гласа на избирателите, които не са използвали преференция, разясни правилата председателят на РИК Десислава Йонкова. До късно днес още не беше ясно дали БСП взимат един или два мандата в болярския град и дали Лечева ще бъде депутат. В листите на ГЕРБ също имаше пренареждане.

    Най-много предпочитания има 12-ият кандидат Клавдия Генчева. Така тя става втора и ще влезе в парламента. Първа е бившата парламентарна шефка Цецка Цачева, която събира и най-голяма преференциална поддръжка в региона от 3628 вота. Избирателите на реформаторите също пренареждаха. Мартин Димитров спечели достатъчно преференциален вот и измести втория в листата на РБ в софийския 24 МИР, стана ясно днес. Димитров бе трети в листата, но събра над 8% вот, с които изпреварва втория – Гроздан Караджов.

    Футболист стана любимец №9 в ГЕРБ

    Учителка по биология след Бареков в Пловдив

    Бившият футболист Дочко Дочев – девети в плевенската листа на ГЕРБ, получи сериозна преференциална подкрепа. Благодарение на феномена 9/9 той става втори след бившата парламентарна шефка Цецка Цачева. В Стара Загора най-много гласове събра номре 9 в листата на ГЕРБ Димитър Желев. Тъй като Лиляна Павлова ще влезе от Варна, той става първи. При червените най-много преференции след водача Драгомир Стойнев е получила последната 22-ра кандидатка, но няма да й стигат гласове да измести втория в листата. Под тепетата 13-та в листата на ББЦ за 16 МИР бе Ани Баракова. Учителката по биология обаче става втора след водача Николай Бареков. По този начин Баракова може да измести втория в листата адвокат Дяко Дяков. Това ще стане в случай, че Бареков влезе в парламента от Варна, или ако откаже да стане народен представител в българския парламент. В случай че Бареков стане депутат от Пловдив, биоложката няма да бъде депутат, тъй като мандатът за ББЦ от Пловдив е само един. Реална опасност да се размине с депутатския пост има и за бившия областен управител на Пловдив Здравко Димитров, който е втори в листата на ГЕРБ в областта. Лекарката Катя Попова, която е на девето място, засега има повече гласове от него.

    Пренареждане и при ДПС в Благоевград

    Избиратели на ДПС в Благоевград също са заложили на преференциалното гласуване. Водачът Алиосман Имамов остава първи, но местата си разменят вторият Ахмед Башев и третият Муса Палев. Башев има 3600 преференции, а Палев – 4835. Разместване има и в Разград. Бизнесменът Гюнай Хюсмен, който е и бивш кмет на Исперих и повече от десетилетие оглавява местната структура на Движението в своята община, измести бившия социален министър д-р Хасан Адемов от второто място в листата на ДПС в Разград. Хюсмен е получил 18% преференциален вот. Въпреки рокадите бившият министър ще влезе в парламента, тъй като Движението за права и свободи постигна смазваща победа в Разград и ще получи три от четирите мандата.

    Ибришимов пред Мая по гласове

    Вторият в листата на „БСП лява България“ в Кюстендил д-р Иван Ибришимов има най-много преференции сред всички кандидати за депутати в региона. Със събраните от него 2201 гласа той излиза и преди водачката на листата Мая Манолова, която е предпочетена изрично от 1691. Преференциалният вот обаче не води до разместване в листата, а подадените за коалицията бюлетини, в които няма отбелязана преференция, са 8453. При ГЕРБ най-много преференции получава водачът Кирил Калфин – 1711. Хората на Бойко Борисов печелят убедително парламентарните избори в Кюстендилско с 34,28%. Втора политическа сила в областта остава БСП с 24,44%. На трето място е „България без цензура“ с 12,82% от упражнилите правото на глас.

    Адвокатка на дядо Николай проби в Хасково

    Адвокатът на Пловдивска митрополия за Хасковска духовна околия Таня Захариева стана голямата изненада в Хасковски регион. Тя бе девета в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ. В понеделник, в късния следобед, стана ясно, че Захариева измества с преференция от 80 гласа втората в листата на ГЕРБ Евгения Ангелова. Тъй като според първоначалните прогнози от 8-те мандата в Хасково, ГЕРБ взимат три, това означава, че от ГЕРБ в 43 НС от Хасково отиват: Делян Добрев, Таня Захариева и Евгения Ангелова.

    /standartnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *