Home » Избрано

Избори в САЩ: Над 140 въпроса на местните избори и референдуми

2014.10.30 Няма коментари
Spread the love

Американските гласоподаватели ще се произнесат за безалкохолните напитки, легализирането на марихуаната и въвеждането на минимална заплата

 

bgnes2Вашингтон, 29 октомври /Гретел Джонстън, ДПА/. Гласоподавателите в САЩ ще се произнесат на 4 ноември по над 140 въпроса от щатско и местно значение като легализирането на марихуаната, забрана на фракинга, газираните напитки и минималната заплата.

Инициативите за марихуана се следят зорко, особено на щатско ниво в Аляска и Орегон. Тези два щата и Вашингтон ще решават дали да легализират дрогата с развлекателна цел за хората над 21 години.

Гласоподавателите във Флорида ще решат дали да позволят продажбата на медицинска марихуана, а избирателите в щата Вашингтон може да се произнесат за премахване на данъчните преференции за производителите на марихуана.

Тези въпроси от щатски характер са само част от многобройни местни инициативи, свързани с марихуаната, в цялата страна, по които ще се гласува, според Ballotpedia – онлайн енциклопедия за политиката и изборите в САЩ.

Местните избирателни инициативи в Мейн, Масачузетс, Мичигън, Ню Мексико, Колорадо и Калифорния се отнасят до декриминализиране на тревата или за подобряване на съществуващите закони. Няколко местни общности ще решават дали да позволят марихуана за медицински цели.
Колорадо – първият американски щат, въвел легалната продажба на марихуана с развлекателна цел, е внесъл за гласуване 9 местни мерки. Четири предвиждат да се забрани канабисът или да се обяви мораториум върху продажбите му, а пет по един или друг начин го насърчават.

Загрижеността от двата основни здравословни проблема в САЩ – диабет и затлъстяване, направиха безалкохолните напитки изборна тема в два града в Калифорния. Предложение, което ще се гласува в Сан Франциско, предвижда допълнително облагане на безалкохолните напитки с по 2 цента на 30 грама. Това ще добави по 24 цента към цената на всяко кенче от 354 грама и ще носи допълнителни приходи за хазната от около 31 милиона долара годишно. Парите ще се използват за финансиране на здравни програми в държавни училища и паркове. Прокарването на предложението няма да е лесно: за целта ще е необходимо супермнозинство от две трети.

Избирателите в Бъркли ще гласуват за по-малък допълнителен данък на подсладените напитки (без алкохолните) – от около 12 цента за кенче. Привържениците на инициативата я наричат “Инициатива за детско здраве”.

Ако и двете предложения бъдат приети, за първи път в САЩ ще има подобен данък за газираните и подсладените напитки.

Съдбата на най-ниско платените работници в Америка ще бъде на дневен ред в пет щата – Аляска, Арканзас, Илинойс, Небраска и Южна Дакота – и в поне два калифорнийски града, Юрека и Оукланд. Там ще се гласува за подкрепяното от демократите и президента Барак Обама предложение минималната заплата да бъде повишена от 7,25 долара на 10,10 долара на час.

Според допитване на изследователския център “Пю” 73 на сто от американците подкрепят повишаването, но Конгресът отказва да гласува.

В 21 щата ще се гласува за минимална заплата над 7,25 долара на час.

Шест инициативи – две в Охайо, една в Тексас и три в Калифорния – са за забрана на фракинга – метод за извличане на природен газ. Инициативите се ползват с подкрепата на природозащитниците, които се притесняват от ефекта на фракинга върху питейната вода и природата като цяло.

Забрана за отглеждане на генномодифицирани организми фигурира на изборите в окръг Хумболт, Калифорния, и окръг Мауи, Хаваи.

Други интересни въпроси, по които ще се гласува са: поправка към закона за правото на лов и риболов в Алабама; определянето в наказателния кодекс на Колорадо на неродените човешки същества като “човек” и “дете” като мярка срещу абортите, което ще изисква и конституционна поправка.

Източник: БТА /Bulgarian News Agency/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.