Home » Избрано

Папата призна еволюцията и Големия взрив

2014.10.29 Няма коментари
Spread the love

Теориите за еволюцията и за Големият взрив са истински, а Бог не е “магьосник с вълшебна пръчица”, обяви папа Франциск

Татяна Миланова, в. “Стандарт”

bgnes

Пред папската академия на науките понтификът изказа позиция, че еволюцията и произходът на материалната вселена не са в противоречие със съществуването на Бог, а напротив – съществуването му е необходимо условие за тях.

“Когато четем за Сътворението, рискуваме да си представим, че Бог е бил магьосник с вълшебна пръчица, с която може да направи всичко. Но това не е така”, каза Папата. И добави: “Той е създал човешките същества и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които е заложил у всеки един, за да постигнат своето предназначение”.

“Големият взрив, който днес смятаме, че е в основата на произхода на света, не противоречи с намесата на божествения Създател, напротив – изисква такава намеса”, аргументира се папа Франциск. “Еволюцията в природата не е несъвместима с идеята за сътворението, тъй като еволюцията изисква сътворението на същества, които да еволюират”, каза той.

Твърдението на папата е значимо, признават и италиански учени. Католическата църква е силно консервативна и има традиции в отхвърлянето на научните постижения, особено в областта на космологията с отричането на факта, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето.

Предшественикът на Франциск – папа Бенедикт XVI, се смяташе, че поддържа псевдонаучни теории като креационизъм и “интелигентен дизайн” – вярата, че Господ буквално е създал света за 6 дни, че е направил мъжа от кал, а жената от реброто му, създал е с ръцете си в един и същи ден всички съществуващи животни и т.н.

Въпреки позицията си за сближаване с научните теории, папа Франциск похвали постиженията на предшественика си в областта на теологията. Той откри бронзов бюст на Бенедикт XVI във Ватиканските градини. “Никой не може да каже, че ученето и науката са покрусили него и любовта му към Бог и към ближния”, каза Франциск за Бенедикт. “Напротив, знанието, мъдростта и молитвата разшириха сърцето и духа му”, продължи той и благодари на Бог за дара, който е бил понтификът.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.