Home » Избрано

Обществен съвет за правосъдие, писмо до инспектори от ЕК

2014.09.12 Няма коментари
Spread the love

Учредената наскоро неправителствената организация „Обществен съвет за правосъдие“  внесе в представителството на ЕК в София писмо, с което кратко, но ясно информира намиращите се у нас инспектори, които дойдоха да търсят напредък в съдебната ни система. Изпращането на писмото бе провокирано от поредните опити на висши чиновници от съдебната ни система, чрез националните медии да внушават на гражданите, че в България има правосъдие – информира сайтът Нarmonypragma.com, където е публикуван и текстът на самото писмо.

Ето неговото съдържание:

————————————–

До председателя на Европейската комисия

До Експертите по реформата в съдебната система

От Неправителствена организация Обществен съвет за правосъдие, България, София 1404, пощенска кутия 111

Уважаеми господин председател,

Уважаеми госпожи и господа експерти,

От медиите научихме, че Ваши експерти извършват проверка на състоянието на съдебната система в България. Силно сме притеснени, че във всички доклади, съставени от експерти на Европейската комисия, по темата правосъдие в България, информацията не е обективна и не кореспондира с истината. В продължение на няколко години ние събираме информация за работата на българският съд и прокуратура, както и за работата на контролните органи Висш съдебен съвет и инспекторат.

Анализите ни се базират на реални събития от съдебни процеси и са подкрепени от писмени доказателства. Съгласно тях състоянието на съдебната система е следното: Тотална корупция и зависимост на магистратите от влиянието на бизнес кръгове и политически субекти, и поръчково решаване на съдебните спорове. Несъответствие с нормите на законите на влезли в сила решения и невъзможност те да бъдат отменяни.

Това състояние се дължи на действащата в България нормативна уредба, съгласно която:

1. Не е престъпление, когато лъжливо документиране на неверни или несъществуващи обстоятелства е извършено от магистрат в съдебен акт.

2. Несъответствието на обстоятелствата, записани в мотивите на съдебно решение с истината, не може да бъде причина за отмяна на решението.

3. В наказателните и гражданските дела се приемат като доказателства копия на документи, без да се допуска установяването на тяхната истинност и съответствието им с оригиналите и въз основа на тях се решава делото. Поради тази причина много хора са наказани, без да са виновни.

4. Висшият съдебен съвет и инспекторатът към него отказват да разглеждат сигнали и жалби срещу магистрати, които лъжат в мотивите на решенията и не изпълняват задължителни за тях разпореждания, установени от общата колегия на Върховен касационен съд.

5. Софийска градска прокуратура, в качеството си на орган разследващ лица със съдебен имунитет, отказва да разследва престъпления по служба извършени от магистрати.

6. Държавна агенция по национална сигурност, като орган разследващ корупцията сред висши държавни служители, каквито са магистратите, отказва да разглежда всички жалби срещу магистрати, в които не е посочено къде и колко пари са получили в подкуп.

7. В България съществува система за белязане на делата, която посочва как да бъде решено делото. Прокуратурата на Р. България отказва да разследва това.

8. Висшият съдебен съвет назначава и повишава магистратите, без да се запознава с водените от тях дела и без да има информация дали те са решавани в съответствие с истината и закона.

Уважаеми госпожи и господа инспектори,

За всичко посочено по-горе имаме факти и писмени доказателства, които желаем да Ви предоставим. Молим, ако представената от българските институции информация не съответства на представената в това писмо, да я приемете като необективна и несъответстваща на истината. Молим за лична среща с инспекторите.

С уважение,

Бойко Никифоров,

Председател на Обществен съвет за правосъдие

—————————————————————————————-——————————————

* „Обществен съвет за правосъдие“, е учреден наскоро от Фейсбук групата „Против корупцията, за честно правосъдие и правова държава“ и вече има свои представители в София, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Мездра, Кюстендил и др. Страница във Фейсбук: https://www.facebook.com/pravobulgaria

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.