Home » Избрано

Хипермаркет за гласове – 222 роми на един адрес

2014.09.13 Няма коментари
Spread the love

222-ма роми са регистрирани на един адрес в смолянския кв. “Устово”. Жителите на цялата махала се водят на ул. “Васил Райдовски” 81.

.

Валентин Хаджиев, в. “24 часа”

Зад бензиностанцията на изхода към Мадан е пълно с неугледни постройки. Там освен обитателите им никой не стъпва, освен около избори. Мястото е като хипермаркет за гласове. Политици от всички партии идват, обещават, дават по кебапче и тръгват. Дори секция не разкриват – циганите гласуват в кв. “Горно Влахово”.

Image_4302632_126“Само ни лъжат, нито работа дават, нито пари. Като дадат някой лев, гласуваме. Напоследък не си даваме много зор. Чакаме ги сега до дни да ни наобиколят, но все по-трудно се лъжем”, обяснява мъж на около 30 г. Не си казва името, защото няма да гласува. Нямал лична карта.

“Никой не знае колко сме, само по избори ни броят с точност. Виж ми тоалетната – направил съм я като изборна секция”, обяснява друг, сочейки WC-то за общо 12 души, което вместо врата има плат от някогашно перде.

В гетото има около 30 сгради, 4-5 от тях са масивни, останалите – бараки. В тях спят до 10-ина души в стая. Според общинската служба ГРАО 120 души от обитателите са с постоянен адрес, а 102-ма с настоящ.

Махалата възникнала още по соцвреме. Заселили са се няколко семейства, мераклии да чистят града. Мястото им било посочено от властта.

Преди десетина години обаче жителите се увеличили изведнъж многократно, тъй като придошли много роми от Пловдивско и Пазарджишко, но най-вече от Пещера. Те събирали изхвърлени тухли и дървения и сами си зидали бараките.

Повечето роми в квартала не работят. Разчитат на социални помощи и детските надбавки. Изкарват по някой лев, като пренасят дърва и въглища до къщите в града. Други работят през лятото из страната.

“Глобяват сина ми 3 г. поред с актове от 20 до 50 лв., че няма лична карта. На 21 години стана, а не може да си извади паспорт, защото не му дават да се регистрира на същия адрес. Така е и с всички други младежи от махалата. Причината е, че всички постройки тук са незаконни, а за да се реши проблемът, трябват много пари. Всички политици по избори през годините ни обещават, че ще ни устроят, но нищо не става”, реди Кирчо Марков, който е лидер в махалата.

51-годишният мъж казва, че се е заселил на култовия адрес преди повече от 25 г. и си е построил една от масивните сгради в гетото. Дори бил представител на НПО, което искало да оправи условията за живот тук. НПО-то обаче не е свършило нищо.

Кирчо и още четирима с по-стабилни къщи са подали заявления в Смолян за узаконяване на сградите им.

“И моят син е на 19 г. и не може да си извади лична карта”, включва се и Соколина Маркова. 61-годишната ромка от 7 г. е вдовица, има 8 деца, но всички се изнесли да си търсят хляба по страната. Внуците ги взели от “Закрила на детето” в чепеларското село Павелско, защото нямала условия да ги гледа.

“От 28 г. живея тук, 18 г. бях метачка. Сега не получавам никакви помощи, не мога да се пенсионирам. Продавам свещи на гробището, от 100 бройки около 2 лв. изкарвам”, нарежда ромката.

От миналата година в махалата е прокарана вода. “Плащаме по 18-20 лв. на семейство. За да няма кавги обаче, трябват отделни водомери”, казва 36-годишният Серафим Ковачев.От ВиК им казали сами да си ги монтират. Отскоро в махалата прокарали и ток, но и електромерите са малко, та пак си делят парите за сметката.

“Казват, че земята от едната страна на дерето е общинска, а от другата на горските. За да влезе в регулация, искат куп документи и много пари. Искахме да се направи обща баня и тоалетна за квартала, но пак се чакат много процедури. Само на архитект за проекта били нужни 10 000 лв.”, нарежда отговорникът Кирчо и продължава:

“Мръсно е, искаме да ни сложат тръби, да не тече мръсотията в дерето. Сами ще ги поставим с труд без пари. Искаме път, улично осветление, но общината казва, че няма средства.” (Какво казва кметът Мелемов – виж долу).

Един през друг ромите обясняват как никога не създавали проблеми на полицията, пазели се като дявол от тамян от кражби. “Аз онзи ден намерих телефон за 1000 лв. и го върнах, даде ми човекът 10 лв. награда”, гордее се Соколина. На всяка постройка има прикрепена антена за цифрова телевизия. А един-двама са завили с одеяла позапазени коли, купени на лизинг.

Най голямата болка на махалата обаче са хлапетата. Над 50 ромчета ходят на училище в Устово и всеки ден минават пеша 3 км в едната посока до най-близкото училище. “Всичките искат да ходят на училище, но е мъка голяма. Вечно са мокри, връщат се целите в кал, по цяла зима са във вода, за да стигнат до училище”, жалят се ромките от уникалния адрес “Васил Райдовски” 81.

Кметът Николай Мелемов: Няма да оставим хората без покрив

“Не можем да оставим хората без покрив. Няма да разрушаваме постройките им. Предприели сме процедура тези, които са по-здрави и устойчиви като сгради, да ги узаконим. Община Смолян помага на семействата. Поискаха от мен да им ремонтираме пътя и да им поставим водомери, за да се отчита изразходваното количество вода и да си плащат задълженията към ВиК. Изпълнихме част от тези искания и занапред ще им помагаме с каквото можем”, коментира кметът Николай Мелемов.

Управниците преди него обаче не били направили нищо за тези хора и сега са нужни доста средства.

В Девин не плащат наем за жилищата

448 роми има в района на Смолян и техният брой като относителен дял от населението е най-нисък от всички области в страната. Най-много са в Смолян – 301, и в Девин -104, сочат данните на статистиката. Само в двата града има обособени гета. Реално обаче броят на ромите е повече, тъй като голяма част пребивават временно в ройона.

В Девин ромите населяват два блока в местността Забрал в края на града. Те са държавни, жилищата не са продадени на обитателите им, а те не плащат наем. Въпросът е висящ от години.

Ромите имат ток и вода и повечето си ги плащат. Нямат обаче канализация. В една стая спят по 7-8 души. В жилищата им е имало бани, но те са разбити.

Image_4302633_128

Снимки: в. “24 часа”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.