Home » Авторски страници, българи зад граница

Катя Тодорова: МВнР се отнася много сериозно към огранизацията на изборите извън страната

2014.09.03 Няма коментари

Зам. министър Катя Тодорова, отговаряща във Външно министерство за организацията на изборния процес зад граница, в интервю за Радио БЪЛГАРИЯ на БНР.

Благодарим на водещата на предаването Илияна Райчева затова, че в разговора си със зам. външния министър Тодорова е включила и обединила много от въпросите, интересуващи нашите сънародници по света.

 

KatiaTodorova2014zam“Министерството на външните работи много сериозно се отнася към задължението да организира изборите извън страната и да съдейства за прозрачен и демократичен начин за организиране на вота, при който да се осигурят условия на всички български граждани, които са заинтересувани, да гласуват”. Това заяви зам.-външният министър Катя Тодорова, която ръководи Работната група в Министерството на външните работи за организация на парламентарните изборите в чужбина на 5 октомври.

Към този момент се очаква да бъдат открити 360 секции по света. Тъй като в изборния процес участва и приемащата страна, зам.-министър Тодорова информира, че към момента има съгласие от 63 държави, и с уведомителен, и с разрешителен режим, за провеждането на извънредните парламентарни избори на тяхна територия.

Германия е една от държавите с разрешителен режим. Изпратена бе вербална нота до Федералното министерство на външните работи с искане за разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на Република България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт. В съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина,българското посолство поиска допълнително – по изключение, и разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург, каза г-жа Тодорова.

Зам.-министър Тодорова заяви, че според последната информация от нашето посолство, предстои да ни бъде дадено разрешение за всички поискани места. Това се случва за първи път. Макар и още очакван, това ще бъде успех, с който се увенчават усилията и на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и на Министерството на външните работи. Този факт Катя Тодорова посочи като пример за добро взаимодействие с представители на българската диаспора по света.

Цялото интервю със зам. министър Катя Тодорова може да се чуе в звуковия файл, качен в сайта на БНР, а по-долу можете да чуете някои основни акценти от него (кликнете на малките тричгълничета долу в ляво, за да чуете записите).

 

1.) За новите изборни секции в Германия

.

2.) За средствата и разходите по изборите в чужбина и очакваното им увеличение

.

3.) За изборите за постоянни Обществени съвети на българите в чужбина

.

4.) За питането на Еврочикаго по случая с резултатите от изборите в Ленкница (Полша)


.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.