Home » Авторски страници, българи зад граница

Катя Тодорова: МВнР се отнася много сериозно към огранизацията на изборите извън страната

2014.09.03 Няма коментари
Spread the love

Зам. министър Катя Тодорова, отговаряща във Външно министерство за организацията на изборния процес зад граница, в интервю за Радио БЪЛГАРИЯ на БНР.

Благодарим на водещата на предаването Илияна Райчева затова, че в разговора си със зам. външния министър Тодорова е включила и обединила много от въпросите, интересуващи нашите сънародници по света.

 

KatiaTodorova2014zam“Министерството на външните работи много сериозно се отнася към задължението да организира изборите извън страната и да съдейства за прозрачен и демократичен начин за организиране на вота, при който да се осигурят условия на всички български граждани, които са заинтересувани, да гласуват”. Това заяви зам.-външният министър Катя Тодорова, която ръководи Работната група в Министерството на външните работи за организация на парламентарните изборите в чужбина на 5 октомври.

Към този момент се очаква да бъдат открити 360 секции по света. Тъй като в изборния процес участва и приемащата страна, зам.-министър Тодорова информира, че към момента има съгласие от 63 държави, и с уведомителен, и с разрешителен режим, за провеждането на извънредните парламентарни избори на тяхна територия.

Германия е една от държавите с разрешителен режим. Изпратена бе вербална нота до Федералното министерство на външните работи с искане за разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на Република България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт. В съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина,българското посолство поиска допълнително – по изключение, и разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург, каза г-жа Тодорова.

Зам.-министър Тодорова заяви, че според последната информация от нашето посолство, предстои да ни бъде дадено разрешение за всички поискани места. Това се случва за първи път. Макар и още очакван, това ще бъде успех, с който се увенчават усилията и на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и на Министерството на външните работи. Този факт Катя Тодорова посочи като пример за добро взаимодействие с представители на българската диаспора по света.

Цялото интервю със зам. министър Катя Тодорова може да се чуе в звуковия файл, качен в сайта на БНР, а по-долу можете да чуете някои основни акценти от него (кликнете на малките тричгълничета долу в ляво, за да чуете записите).

 

1.) За новите изборни секции в Германия

.

2.) За средствата и разходите по изборите в чужбина и очакваното им увеличение

.

3.) За изборите за постоянни Обществени съвети на българите в чужбина

.

4.) За питането на Еврочикаго по случая с резултатите от изборите в Ленкница (Полша)


.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.