Home » Авторски страници

Николай Кобляков поиска политическо убежище в България

2014.09.03 Един коментар
Spread the love
Николай Кобляков

Николай Кобляков

Руският активист за човешки права Николай Кобляков, който от понеделник вечер е под домашен арест в София, е започнал процедура за получаване на политическо убежище в България. До Президента на Р. България Росен Плевнелиев е внесено искане за предоставяне на политическо убежище, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”) – една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина, играещо основна роля в протестното движение срещу настоящата власт в Русия и имащо за цел да поддържа развитието на демокрацията в страната. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

Николай Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г., при кацането му с полет от Париж, и няколко дни по-късно бе освободен от българския арест със забрана да напуска страната. На 1 септември, след постъпване на официално искане от Русия за екстрадиция, Софийски градски съд наложи на Кобляков мярка за неотклонение “домашен арест” в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията.

Официално той е арестуван с издаден от Интерпол червен бюлетин, във връзка с Постановление от 1 февруари 2013 г. на Басманний районен съд – Москва, с което му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”, заради твърденията на следователя, че не може да открие Кобляков, за да му предяви обвинение. Самото обвинение е за извършване на тежко престъпление – “мошеничество” през 2004-2005 г. Въпреки че формално е представено, че самото наказателно производство срещу Кобляков е започнало през 2013 г., до арестуването му в София той многократно е пътувал извън Франция.

В защита на френско-руския дисидент застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации – Amnesty International Франция, ACAT и Russie-Libertés, чийто активист е Кобляков. Те изразиха притеснение, че ако бъде екстрадиран, Кобляков може да стане жертва на несправедлив процес, нечовешко отношение и изтезания.

 

Александър Кръстев

One Comment »

  • Mariana said:

    Флашмоб в подкрепа на искането на Николай Кобляков за политическо убежище в България организират граждани днес, 4 септември. Началото на акцията е в 18.00 ч. на фонтана пред президентството в София. Събитието във Facebook – https://www.facebook.com/events/1459600837654536/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.