Home » Авторски страници, българи зад граница

Успех! Германия ни разреши откриване на нови избирателни секции

2014.09.02 Няма коментари
Spread the love

За първи път – и благодарение най-вече на Временните обществени съвети – Федерална Република Германия ни разреши откриване на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства.

.

Като вече Еврочикаго писа, още в средата на юли 2014 г. Временните обществени съвети на българите в чужбина изпратиха писмо до българския министър на външните работи Вигенин, чрез което го запознаха със своя кореспонденция с Министерство на външните работи на ФРГ, отнасяща се за реда и условията за откриване на избирателни секции за провеждане на избори на друга държава на територията на Федералната република, в т.ч. извън дипломатическите и консулски представителства. От тази кореспонденция става ясно, както пише и в писмото на Временните обществени съвети до Кристиян Вигенин, че „няма формална „забрана“ избирателни секции да се откриват в Германия извън ДКП, каквато погрешна информация се разпространяваше през последните години.“

От МВнР и посолството ни бе изпратена вербална нота до Федералното министерство на външните работи с искане за разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на ФРГ, но не само в дипломатическите и консулските представителства в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули на Република България в Хамбург, Дармщат, Магдебург и Щутгарт, а в съответствие с исканията на Временните обществени съвети на българите в чужбина. Така българската страна поиска допълнително – по изключение, разрешение за разкриване на избирателни секции в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург и Фрайбург.

Вчера зам. министър Катя Тодорова, отговаряща за организацията на изборния процес зад граница във Външно министерство, в интервю за Радио България пред водещата на предаването Илияна Райчева, заяви, че според последната информация, предстои да ни бъде дадено разрешение за всички поискани места. Подчертано бе, че това се случва за първи път. Макар и още очакван, това ще бъде успех, с който се увенчават усилията и на Временните обществени съвети на българите в чужбина, и на Министерството на външните работи. Този факт Катя Тодорова посочи като пример за добро взаимодействие с представители на българската диаспора по света.

Чуйте какво още каза зам. министър Тодорова (кликнете на малкото триъгълниче в ляво):


.
Междувременно се получи и очакваната нота от Германското външно министерство. Вижте писмо на посланик Ради Найденов, по повод подготовката на предстоящите избори в Германия (факсимилето по-долу).

Нaпомняме, че е необходимо на съответните места да има повече от 40 подадени заявления за гласуване от български граждани (виж тук)
Izbori_germania

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.