Home » Авторски страници

Премиера в София на “Memories of Everyday Life…” на д-р Диляна Иванова

2014.08.08 Няма коментари
Spread the love

Book Cover 1Книгата на д-р Диляна Иванова  „Спомени от всекидневния живот по времето на социализма в Русе“ („Memories of Everyday Life during Socialism in the Town of Rousse, Bulgaria“), беше представена на 5 август в Американски научен център в София.

Д-р Диляна Иванова е от Русе и е работила като уредник в Регионален исторически музей – Русе в периода 2002-2006 г. Завършила е Великотърновския университет през 2001 г., специалност Балканистика, а през 2012 г. Иванова приключва своята докторантура по етнология към института по Етнология и фолклористика към БАН.

От 2009 г. Диляна работи в Музея „Фийлд“ (The Field Museum) в Чикаго като асистент към българска археологическа програма. През последната година Иванова е администратор на офиса в САЩ на Американския научен център в София, който се намира в Музея „Фийлд“ в Чикаго.

DSC03155

Книгата се базира на докторската дисертация на Диляна Иванова със заглавие “Житейски разкази за социалистическото всекидневие. По примера на град Русе”, с научен ръководител доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. В основата на изследването на д-р Иванова са устни и визуални материали, събирани повече от десетилетие от авторката на книгата.

Текстът се фокусира върху неразработвани проблеми, каквито са темите за всекидневието и празниците през социализма в индустриалния град.

DSC03178

Изданието е втори том на серията от публикации на Американския научен център в София, с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”. Книгата е на английски език, а преводът е дело на уредника от Русенския музей Искрен Великов. Редакцията на английски е направена от Ребека Сайфрийд, докторант по археология в Университета на Илинойс в Чикаго. Българският вариант на изследването е редактирано от филолозите Искра Тодорова и Цветелина Цветанова.

Проучването на д-р Диляна Иванова ще бъде представено пред русенска публика на 11 август (понеделник) от 18.00 часа в Историческия музей, пл „Ал. Батенберг“ 3.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.