Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Служебният кабинет обеща изборен оперативен щаб с ДКП и ЦИК

2014.08.09 Няма коментари
Spread the love

В сайта на Министерски съвет са публикувани приоритетните задачи на служебното правителство, първата от която е свързана с организирането и провеждането на изборите на 43-то Народно събрание. В първия раздел от приоритетите са записани и следните задачи: “Организиране и провеждане на разяснителна кампания сред българските общности зад граница за условията и реда, по които гражданите могат да участват в изборите; Създаване на условия за гласуване на българските граждани в чужбина; Създаване на оперативен щаб, осъществяващ връзка между задграничните представителства и ЦИК”.

 

Из “ПРИОРИТЕТИ И ЗАДАЧИ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ”, публикувани в сайта на МС на 7 август т.г.

Untitled1“Служебното правителство ще осъществи прехода към 43-о Народно събрание в един труден за нацията момент. Като първа стъпка за преодоляване на тежката ситуация е необходимо връщането на доверието в институциите, чиято легитимност се крепи на прозрачност и морал. Основни принципи в работата на служебното правителство ще бъдат утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. Само прозрачността и отчетността на институциите ще гарантират доверието на гражданите и икономическите субекти в държавата и плавния преход към редовно управление след провеждането на свободни и честни избори за 43-то Народно събрание.

Служебното правителство ще даде импулс на неотложните за страната реформи. Ще задълбочи диалога с европейските ни партньори относно управлението на оперативните програми в страната в изтичащия и предстоящия програмен период. България ще работи активно за изпълнение на своите съюзнически ангажименти в НАТО.

I. ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ ЗА 43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

· Активно взаимодействие между държавните институции в партньорство с гражданското общество за свободни и честни избори за осигуряване на прозрачност на административната и логистичната подготовка на изборите, като за целта ще работи изборен борд към Министерския съвет.

· Планиране и организиране на дейности за предотвратяване на престъпления, свързани с изборния процес.

· Организиране и провеждане на разяснителна кампания сред българските общности зад граница за условията и реда, по които гражданите могат да участват в изборите.

· Създаване на условия за гласуване на българските граждани в чужбина.

· Създаване на оперативен щаб, осъществяващ връзка между задграничните представителства и ЦИК.

· Създаване на условия на военнослужещите, изпълняващи мисии зад граница и носещи бойни дежурства на територията на страната, да гласуват.”

.

Вече бе оповестен и министър, който да отговаря за изборите – това е бившата председателка на ЦИК по време на кабинета ‘Борисов’ Красимира Медарова. Това назначение обаче предизвика веднага реакции на неодобрение от страна на ‘Протестна мрежа’, според която: като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на Комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи“.

Повече за реакциите на неодобрение към назначаването на г-жа Медарова за министър за изборите може да се прочете тук.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.