Home » Авторски страници, българи зад граница

Помен на български войнишни гроб в Босилеград

2014.07.11 Няма коментари
Spread the love
Снимка: КИЦ - Босилеград

Снимка: КИЦ – Босилеград

По повод 101 години от Балканската война, Културно-информационен център „Босилеград“ направи помен на гроба на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата „Св. Никола“ в с. Божица, загинал на 11 юли 1913 г. в бой със сръбската армия в местността „Панчин гроб“. Този паметник, повдигнат от съпругата му, е един от малкото оцелели до наши дни български военни паметници в Босилеградско.

Свещениците отец Зоран и отец Михайло отслужиха панихида на български. На помена дойдоха представители на Посолството на Р. България в Белград, на Министерството на отбраната, на ВМРО – Кюстендил, на Дружество „Св. Св. Кирил и Методий“ от Кюстендил, на Демократичния съюз на българите, както и местни жители. Въпреки, че истината за сръбската агресия и бойните действия в Босилеградско през лятото на 1913 г. все още се прикрива, безспорно е, че сърбите са нахлули в Босилеградско, което тогава е на българска територия, и след двайсетдневни кръвопролитни боеве са били принудени да се изтеглят. Не е известно какви са техните загуби, но от българска страна са паднали над 400 войници и офицери.

В словото си председателят на КИЦ “Босилеград” Иван Николов каза, че целта на помена не е да се призовават призраците на миналото, а на базата на препрочетената, преосмислена и изстрадана историческа истина, следвайки примера на европейските страни, да се гради мир и стабилност на Балканите върху едно преосмислено и преодоляно минало. Че опазването и поддържането на войнишките паметници е задължение на всяка цивилизована държава и, че отдавайки този помен, КИЦ „Босилеград“ всъщност дава своя принос за европейският образ на Сърбия.

Николов каза, че въпреки преследванията и образуваните предварителни производства от страна на прокуратурата, КИЦ „Босилеград“ ще продължи да изследва и възстановява българските войнишки паметници в Босилеградско. Вече цяла година КИЦ „Босилеград“ провежда акция за повдигане на паметник на петима разстреляни от сръбската армия български офицери на 28 юни 1913 г. в Босилеград.

 

КИЦ – Босилеград

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.