Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Протестна мрежа: КОЙ ще плати сметката?

2014.07.11 Няма коментари
Spread the love

Пресконференция на “Протестна мрежа” във връзка със скандала “КТБ” и не само

.

8cd8877eaa9a46bdb10cc0c3a5195237“Протестна мрежа” поиска днес оставките на шефовете на БНБ и на Комисията за финансов надзор (КФН) Иван Искров и Стоян Мавродиев, заради това, че допуснали източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Сигналите на “Протестна мрежа” срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков се разследват вече 6 месеца от прокуратурата. Организацията настоя за конкретни отговори за фалита на КТБ.

Организацията отправи и призив към прокуратурата да не се забравя, че сигналът й за данъчни престъпления е бил насочен и към Пеевски, а не само към Василев.

“Протестна мрежа” ще внесе питания до Националната банка и до КФН за това кога последно е била проверявана банката на Цветан Василев. Другите въпроси са: кога на КТБ е правен стрес тест и какви са били резултати от него; как се е осъществявал текущият държавен контрол, какви препоръки са отправяни, има ли налагани глоби.  Освен това от организацията ще внесат и два нови сигнала до БНБ и КФН за открити от тях пропуски в редовните финансови отчети на банката, стана ясно на пресконференцията.

Представителите на “Протестна мрежа” поставиха и доста други от въпроси, свързани с последните изказвания на финансовия министър Чобанов. Той заяви днес, че парите на всички вложители в КТБ ще бъдат покрити с близо 2 млрд. лева държавен заем. В това число – и влоговете над 100 000 евро. Само парите на Цветан Василев няма да се възстановяват. Въпросът тук е, че законът гарантира само вложения до 100 000 евро, а финансовият министър не обясни защо държавата ще покрива и влогове над този праг.

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски искат и информация дали има фирми, зад които стои Делян Пеевски, чиито пари ще бъдат възстановени от държавата или пък ще му бъдат отписвани кредити.

“Протестна мрежа” призова политическите партии да формират консенсус относно влизането на България в Единния банков надзор на ЕС.

Запис от пресконференцията може да се види на видеото по-долу.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.