Home » Избрано

Денят на Свети Патрик (17 март)

2014.03.17 Няма коментари
Spread the love

Националният празник на Ирландия е Денят на Свети Патрик 

Денят на свети Патрик е културен и религиозен празник, отбелязван на 17 март. Един от най-обичаните и почитани празници по цял свят, тъй като колоритните ирландци винаги и навсякъде имат осезаемо присъствие.  Днес той е превърнат в празник на ирландците и ирландската култура по света. Заслуга за това имат, разбира се, емигрантите.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после – на проповедник и най-накрая – на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия. Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух.

Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено – хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: “Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите под него, никога не поддадем!“

Празненствата, посветени на Свети Патрик в столицата Дъблин, по традиция започват от 15 и продължават до 19 март. Началото на всенародните увеселения дават стотици барабанчици, а в Денят на Свети Партик има грандиозен парад с маски и костюми, в рамките на 5-те дни се организират най-разнообразни прояви, литературен и музикален фестивали, танцови, театрални и циркови програми, не може и без панаири, фойерверки, игри, гонки с лодки и всичко, което забавлява бурния нрав на ирландците. Зеленият цвят – символ на Ирландия е навсякъде, и разбира се, се пие най-често тъмна ирландска бира “Гинес”.

През последните години празникът се чества и в България. У нас той не е официален, но нароилите се ирландски пъбове го промотират доста усилено. Младите хора го харесват, може би и защото той включва пиене на ирландска бира и уиски, а повечето клубове у нас започват още в петък да го отбелязват.

Въпреки че денят на свети Патрик не е официален празник в САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Празненствата обичайно включват пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено.  За първи път в САЩ денят на Св. Патрик е отбелязан в Бостън през 1737 г.  Масачузетс е най-ирландския щат в Америка, където над 23% от жителите твърдят, че имат ирландски произход, според преброяването в САЩ от 2000 г. Около 600 хиляди до 1 милион души посещават Парада на Св. Патрик в Бостън всяка година. Това е вторият по големина парад в САЩ. Днес около 34 милиона американци се гордеят с ирландския произход на прадедите си. В Ню Йорк се събират най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия.

Парадът на Свети Патрик в Бостън

В Чикаго празникът се отбелязва с традиционно боядисване на реката в зелено, с парад не само в центъра, но и в южната част на града. Всички ирландски пъбове се препълват с тълпи от хора в зелени дрехи, а в ресторантите се готви традиционното за този този ден говеждо със зеле.

За 10 начина да празнувате празника на Свети Патрик в Чикаго четете тук

 

Източник: Fakti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.