Home » Избрано

Студенти пускат платформа за намиране на най-подходящата работа

2014.03.18 Няма коментари
Spread the love

 К. Иванова, М. Дюзев, Dariknews.bg

 

жНякои казват, че едно от най-важните неща в живота е да разбереш в какво си най-добър и да намериш някой, който да ти плаща, за да го вършиш.

Не е толкова лесно обаче да си намериш мечтаната работа, ако си млад професионалист – независимо дали все още си студент или вече си завършил университета. Особено в страна като България, в която младежката безработица е над средната за ЕС – над 29% в края на миналата година при средни нива от около 23% за страните членки.

Младите професионалисти се оказват в неизгодна позиция – много компании предпочитат да наемат хора с опит, отколкото да дадат шанс и да обучат млад служител за първата му работа.

Именно този проблем кара 23-годишният Владимир Василев да създаде платформа за намиране на най-подходящата работа, както и за избиране на перфектния кандидат за компаниите, които търсят нови служители.

Въпреки малкия екип, който стои зад платформата, идеята може да се окаже на практика модел, който да се бори с високата младежка безработица.

„Целта и визията за платформата е младите професионалисти да намерят качествената работа, която заслужават. Идеята се зароди от усетения лично от мен проблем, след като се сблъсках с процеса на търсене на първа работа. Оказа се, че уменията ми са до голяма степен пренебрегнати от работодателите, въпреки опита ми като член на студентска организация, който би могъл да е ценен за тях”, разказва Владимир.

Според него работодателите често подценяват уменията, които могат да се придобият и без да си работил 10 години на бюро. Той е убеден, че можеш да притежаваш умения, адекватни за работна среда, и без да са свързани с реален трудов стаж.

„Например в студентските организации се учиш да ръководиш и организираш дейността на 50-60 души, участваш в проекти и международни конференции, но всичко това не се разпознава като реален работен опит и уменията не са преценени като реални”, обяснява младият предприемач.

След като на стажовете във въпросните фирми успява да докаже способностите си в работата, Владимир затвърждава тезата си, че уменията на кандидата, придобити под една или друга форма, са по-важни от физическото присъствие в някаква фирма за определен период.

„Моят проект е насочен предимно към младите професионалисти, завършващи университет, които са работили по проекти и различни инициативи. Но излизайки от университета, те се сблъскват с тежката среда на пазара на труда. Платформата оценява уменията на кандидатите, като той преминава през 3 инструмента. Първият са психологическите тестове – показват за какъв тип работа са по-добри, дали са по детайлите или са повече с комуникационни умения, личната характеристика. Вторият инструмент са професионалните тестове – преценява се нивото на знанията и уменията им. Третата част им дава практически задачи от работата и оценява как биха се справили в реална работна среда с конкретна работна задача”, обяснява Владимир.

По думите му платформата може да помогне и на двете страни – и на фирмите, които търсят служители, и на хората, които си търсят работа.

„На базата на резултатите, които получават на тестовете и задачите, преценяваме кой е най-подходящият кандидат за обявените позиции – кой къде ще се впише най-добре според психологическия си профил и професионалните си умения”, посочва Владимир.
Тестовете пък са направени с контролни въпроси и кандидатите не биха могли да излъжат, а за професионалните въпроси се дава определено време, което не позволява да се проверят отговорите в интернет или учебник.

„В България много малко компании могат да си позволят да наемат специалист в областта на човешките ресурси. Така с подбора на кадрите и отсяването на кандидатите могат да се занимава всички в компанията – от мениджъра до секретарката”, казва още младежът.

Той описва ситуацията у нас с вица: Идва специалистът по човешки ресурси в понеделник, вижда куп CV-та на бюрото си, хвърля половината в коша и казва: „На мен каръци не ми трябват”.

„Младите не могат да кажат: „Аз съм работил 10 години и работодателите не могат да преценят техните умения на интервю за работа, но това не значи че им липсват такива”, допълва Владимир.

Той уточнява, че проектът вече е спечелил финансиране за реализацията си и стартира на 24 март. От проведените досега експерименти с платформата се оказва, че с помощта на разработените инструменти компании на практика са успели да си намерят подходящи кандидати.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.