Home » Избрано, политика

“Форбс” излезе с план как САЩ да надвият Русия

2014.03.16 Няма коментари
Spread the love

тт

“Форбс” публикува статия “Путин не е опасен за американската икономика, а Обама за руската – е”.

В нея се развива план как всъщност САЩ могат да разклатят Русия икономически. Първата точка е понижаване цените на петрола и стабилизиране на долара. Втората, която е по-обстойно развита, е как САЩ да предизвикат масирано изтичане на руски мозъци. Разказва се историята на Михаил и Евгения Брин, които емигрират от СССР в САЩ през 1979 г. заедно с 6-годишния Сергей. През 1998 г. Сергей Брин и Лари Пейдж основават Гугъл.

“Можеше ли Сергей Брин да създаде Гугъл в Русия? Ако родителите му не го бяха отвели в Америка, щеше ли да е мултимилиардер днес? Без съмнение, не. Америка е отлично място за умни, амбициозни млади хора, които искат да работят и да се развиват, а Русия – не.

Сергей Брин

Сергей Брин

Това дава възможност на САЩ да лиши Путин от геополитическата му мощ, като му се отнеме човешкият капитал.

Там, където се е родил Сергей Брин, такива като него има много. Америка с нейната икономика на знанието може да извлече огромна полза от такива хора. А Русия с нейната корумпирана клептокрация и икономика, основана на добива на суровини, не може.

Планът е такъв. Русия е 142.5 милиона души. От тях 11.2% или 16.4 милиона са младежи между 20 и 30 г. Според тяхното IQ, образованието, външността, спортните данни и т.н. трябва да се ориентираме към 10% от тази група, т.е. 1.6 милиона. Ще направим социален сайт, където руснаците могат да проверят дали са подходящи за нас. Ние предлагаме примерно да изхарчим 20 000 долара за всеки имигрант, за да ориентираме тези млади хора към САЩ и да им помогнем да се устроят и да получат зелена карта.

Не всички 1.6 млн. руснаци ще поискат да дойдат, но да предположим, че са милион. Това означава разходи за около 20 млрд. долара или 5% от пазарната стойност на Гугъл. За сравненине, новият ни самолетоносач Джералд Форд струва 13 млрд. долара.

Много от тези руснаци имат научни степени и знания, за които в Масачузетския или Калифорнийския университети американците плащат по 200 000 долара. Американският сайт ще стане много популярен и Путин не би могъл да го спре”, предлага “Форбс”. Според автора Луис Уудхил така руският президент ще спре да опитва да присъединява чужди територии. А САЩ ще се обогатят от човешкия капитал, подобно на Израел през 1990 г., когато почти милион руски евреи се заселиха там.

“Днес Америка не може да се похвали със силно ръководство, но като нация сме много по-силни от Русия. Не е нужно да посрещаме геополитическите заплахи с въоръжени сили. Стабилизацията на долара и способността ни да асимилираме талантливи имигранти ще ударят по руския реваншизъм”, заключава авторът.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.