2024-04-26

1 thought on “Евродепутати пледират за безусловен базов доход за всички европейци

  1. Въвеждане на безусловни основни доходи (БОД) в целия ЕС
    Регистрационен номер в Комисията: ECI(2020)000003
    Неуспешно събрани подписи – по-малко от 300 хиляди при необходими 1 милион.
    Линк: https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2020/000003_bg

    Определение за безусловен основен доход
    Безусловният основен доход (БОД) не замества социалната държава, а по-скоро я допълва и я преобразува от компенсаторна в еманципационна социална държава.

    Безусловният основен доход се дефинира въз основа на следните четири критерия:

    Универсален: БОД се изплаща на всички без проверка на имущественото състояние. Той не подлежи на ограничения, свързани с доходи, спестявания или недвижимо имущество. Всеки човек, независимо от своята възраст, произход, гражданство, място на пребиваване, професия и т.н. ще има право да получава този доход. Ние настояваме за общоевропейски, гарантиран, безусловен основен доход.

    Индивидуален: всеки човек — всяка жена, всеки мъж и всяко дете — има индивидуално право на БОД, защото това е единственият начин да се гарантира неприкосновеността на личния живот и да се предотврати упражняването на контрол върху други хора. БОД няма да зависи от семейното положение, съжителството или конфигурацията на домакинството, нито от дохода или имуществото на останалите членове на домакинството или семейството. Това дава възможност на хората да вземат самостоятелни решения.

    Безусловен: като човешко и законово право БОД не зависи от никакви предварителни условия, било то задължение за започване на платена работа, за демонстриране на желание за работа, за участие в общественополезен труд или за поведение в съответствие с каквито и да е роли на половете.

    Достатъчно висок: сумата трябва да осигурява достоен стандарт на живот, който отговаря на социалните и културните стандарти в съответната страна. Със сумата трябва да се предотвратява материалната бедност и да се предоставя възможност за участие в обществото. Това означава, че нетният размер на БОД трябва да е поне над прага на риска от изпадане в бедност съгласно стандартите на ЕС, което съответства на 60 % от т.нар. национален медианен еквивалентен разполагаем доход. В страните, където повечето хора имат ниски доходи и поради това медианният доход е нисък, трябва да се използва алтернативен показател (напр. кошница от стоки и услуги) за определяне на размера на основния доход, за да се гарантира достоен живот, материална сигурност и пълно участие в обществото.

    БОД е основна мярка за постигане на целите по отношение на човешкото достойнство, свободата и равенството, които са посочени в основни документи на Европейския съюз:

    Договор за Европейския съюз (ДЕС)

    Член 2

    Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства.

    Тези ценности са общи за държавите членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете.

    С БОД, както е определен чрез четирите критерия, се реализират всички горепосочени ценности. Той осигурява безусловна материална сигурност и пълноценно участие в обществото в съчетание с равенство между всички хора.

    Харта на основните права на Европейския съюз

    Член 1 Човешко достойнство

    Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава.

    Достойнството на личността трябва да включва възможността за свободен и отговорен живот в обществото. С БОД се дават свобода и отговорност на всеки човек, като се премахват екзистенциални и административни ограничения, както и изключването от социалния живот.

    БОД помага на гражданите да се идентифицират с Европейския съюз и гарантира политическите им права.

    Той подпомага реализирането на основните права. „Достойнството на човешката личност е не само основно право само по себе си, но представлява фундамент на основните права.“ (Официално разяснение на член 1 от Хартата на основните права на Европейския съюз).

    БОД за всички ще бъде силен сигнал, че ЕС се отнася сериозно към правото на „достойно съществуване“.

    Член 5

    Забрана на робството и на принудителния труд

    2. Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен или задължителен труд.

    Съгласно Международната организация на труда принудителен или задължителен труд „означава всяка работа или служба, изисквана от лице под заплахата на каквото и да е наказание и за която това лице не се е съгласило доброволно да я извършва“. (МОТ, Конвенция относно принудителния или задължителния труд, 1930 г., № 29). При много от настоящите схеми за минимален доход и социални системи, предоставянето на социални обезщетения може да бъде прекратено при определени условия. С БОД се премахва практиката, принуждаваща получателите на социални помощи под условие да започнат работа, която иначе биха отказали.

    Член 6

    Право на свобода и сигурност

    Всеки има право на свобода и сигурност.

    С БОД се подпомага свободният избор на личен начин на живот, уреждането на личните социални отношения и решението на всеки човек дали да участва в социално и икономическо сътрудничество. С тази свобода би трябвало да се повиши отговорността за благополучието на другите. Заедно със защитата, осигурявана от настоящите социални системи, БОД е най-добрата гаранция за финансова сигурност при боледуване и безработица.

    Член 15

    Свобода при избор на професия и право на труд

    1. Всеки има право да работи и да упражнява свободно избрана или приета професия.

    БОД улеснява извършването на свободно избран или поне приемлив труд. В рамките на много от настоящите социални системи необходимостта от стоки и услуги с цел оцеляване заедно с различни административни изисквания ограничава свободата на човек да избира професия и го принуждава да приема неподходяща платена работа.

    Договорът за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС)

    Член 5

    Съюзът може да предприема инициативи, за да гарантира координирането на социалните политики на държавите членки.

    Социалните политики на държавите членки могат да бъдат координирани, за да се предотврати понижаване на социалните стандарти. Общата мярка за всички е въвеждането на БОД, отговарящ на четирите определени критерия. Държавите членки имат компетентност за адаптиране на БОД към съществуващите национални социални системи.

    В много проучвания са описани различни начини за въвеждане (стъпките) и финансиране на БОД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *