Home » Е-Списание, политика

Започва работа Временната комисия за нов Изборен кодекс

2014.01.13 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Надежда Чипева, в. "Капитал"

Снимка: Надежда Чипева, в. “Капитал”

Днес Временната парламентарна комисия към НС, която трябва да обсъди и приеме нов Изборен кодекс, ще заседава за първи път тази година, информира “Дневник”.

Комисията беше създадена през м. декември м.г. и ще работи до обнародването на нов Изборен закон. Очаква се днес Комисията да създаде и свой Обществен съвет, кандидатури за който са се приемали до миналия петък.

Тази комисия се ръководи от зам. председателя на НС Мая Манолова (БСП) и беше създадена по предложение на БСП и ДПС, след като друга временна комисия, ръководена също от Манолова, изработи чернова за Изборен закон. Черновата трябваше да послужи за основа на законопроекти, които различните парламентарни групи да внесат за пленарно разглеждане. До момента обаче е внесен само един законопроект – на БСП, и по него коалиционният партньор ДПС има несъгласия. Двете управляващи партии не са се разбрали по някои основни въпроси като тези трябва ли да има активна регистрация, какъв да е прагът за преференциалните листи, при който да се разместват кандидатите, и дали този вид мажоритарност ще бъде работеща, както и за изискването за уседналост при местни и европейски избори.

Мая Манолова изрази надежда при внасянето на законопроекта, че новият Изборен закон ще бъде приет до края на февруари. Това обаче едва ли ще е възможно, като се има предвид, че след Коледната си и Новогодишна ваканция БГ парламентът започва работа едва днес. От своя страна  председателят на парламента Михаил Миков заяви в края на декември, че Изборният кодекс трябва да бъде приет до края на март, въпреки напрегнатия график на Народното събрание. Миков имаше предвид организацията на евроизборите, които ще се проведат през м. май т.г.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.