Home » българи зад граница, Избрано, политика

Български журналисти в чужбина поискаха самостоятелен избирателен район

2013.10.16 Няма коментари
Spread the love

Десимира Миткова,  БТА

.

Български журналисти в чужбина поискаха самостоятелен избирателен район и електронно гласуване за българите, които гласуват извън страната. Това стана по време на Деветата световна среща, организирана от БТА. Те повдигнаха въпроса, който по думите им се полага според Конституцията, по времето на панела „Медии и толерантност към и в българските общности по света“.

Сега действащите правила не им позволява да имат самостоятелен избирателен район, а гласовете от чужбина се разпределят в секциите в България, обясни българският журналист Евгений Веселинов, който живее в САЩ. Според него правото им да участват в управлението на страната по този начин е отнето, защото „умният трудно се управлява“. Чрез възможността за самостоятелен избирателен район могат да си осигурят собствено представителство в българския парламент, добави Веселинов.

Иван Карчев от Австрия повдигна въпроса за броя на секциите, които се разкриват в чужбина по време на избори, като обясни, че са крайно недостатъчни. Той даде пример, че в Австрия има само една секция, която се намира във Виена. Българските журналисти от чужбина се обединиха около идеята това да бъде тяхната национална кауза.

По време на дискусията за медиите и толерантността Ализа Давид-Цветков от Yaffaball.net, Израел, посочи, че тази пословична черта от българския характер отдавна е подложена на изпитание и това е с помощта на медиите. Според нея в началото на прехода пресата е била очарована да бъде свободна и е забравили, че има отговорност – да пази толерантността и да бъде силна в информацията.
BTA2013_2Програмният директор на БНТ Бойко Станкушев отбеляза, че твърдението, че българинът е сговорчив, търпелив и толерантен човек ни отличава от целия свят, но в същото време ни прави лоши шеги понякога.В най-новата ни история най-големият цинизъм е спекулациите една политическа партия да отрича, че е етническа, но не спира да се държи като такава и непрекъснато хвърля обвинения, че се проявява етническа нетолерантност“, заяви той. Докато не се създаде остра нетърпимост към всички в България, които злоупотребяват с положението си, няма да изведем децата от кочината, добави Бойко Станкушев. Той призова всички да се върнат към поведението си на истински европейски граждани.

„Нетърпимост към търпимостта“ – описа ситуацията главният редактор на излизащия в Канада в. „Форум“ Борислав Николов, а изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ проф. Греди Асса – с пословицата „Ако искаш да отсечеш едно дърво, сечи го само на едно место и така по-бързо ще падне“.

Според Александър Димитров от сдружение „Глас“ в Сърбия българите все още нямаме съзнание за ясна национална кауза. Той смята, че трябва да си направим равносметка, да видим къде грешим, за да влезем отново в пътя. Димитров постави като кауза проблемът с хората в т.нар. Западни покрайнини. Версията, че когато и Сърбия се присъедини към ЕС и границите паднат, проблемът ще се реши от само себе си, показва липса на европейска зрялост.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.