Home » Авторски страници

Софийска премиера на “Бизони край Дунава” на Симеон Гаспаров

2013.10.23 Няма коментари
Spread the love

Кръстопътят на България от 80-те и другата Америка се събраха в книга

.

Gasparov2013Днес  е премиерата на книгата на журналиста Симеон Гаспаров “Бизони край Дунава” (ИК “Пергамент”), творба, в която трагедията и комедията съпътстват читателите от самото й началото, та до последният й ред.

Написана като две, на пръв поглед напълно отделни, независими една от друга книги, “Бизони край Дунава” е произведение, което ни кара не само да останем винаги млади, да търсим и да намираме доброто в себе си и в света край нас, но ни кара също да не преставаме да мечтаем.

Тази творба е за онази България, изправена на кръстопътя на промените от края на 80-те г. на ХХ и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на системата, която мнозина вече са забравили. Случващото се в нея е пречупено през мирогледа на шестгодишният Наско от София, който по един невинен, чист, детски начин, ни разказва за живота си и събитията от онова време така, че да ни накара едновременно и да страдаме, и да се смеем от сърце.

“Бизони край Дунава” също е книга за другата Америка. За невидимата от лъскавите списания и реклами Америка. Америката на индианските племена от резерватите. На потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя, за изгубилите всичко в настъпилата световна криза, обикновени хора на Америка и за гетата на Чикаго и детските улични банди в тях. /Frognews.bg/

Следва поканата за премиерата:

ИК “Пергамент” и фондация “Приятели на Чикаго” имат удоволствието да ви поканят на премиерата на романа “Бизони край Дунава” на Симеон Гаспаров, култoвия автор на рок-енд-рол романа “Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин” (изд. “Сиела”, 2010)! Ще имате възможността да получите автограф от автора, който е в България специално за събитието!

Премиерата ще се състои в сряда, 23 октомври 2013 г., от 17.30 часа в Американския център на Столична библиотека (София 1000, площад „Славейков” 4A, 1-ви етаж).

Редактор на “Бизони край Дунава” е писателят Ина Иванова, а художник на корицата – Иво Рафаилов.

Романът ще бъде представен също така:

– в Пловдив, 26-ти октомври (събота), 15.30 в Книжарница Кафе-клуб “Сиела”

– в Панагюрище, 5 ноември (вторник), 17.30ч в Градската библиотека.

***

Симеон Гаспаров е роден на 24 декември 1965 г. в София. Завършил е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” през 1991 г. и Мастер програмата в Свободните науки на Чикагския университет през 2003 г. До преместването си в САЩ през 1997 г. е работил като репортер във в. “Новинар”. В момента е кореспондент на в. “Труд” и на “Нова телевизия” в Чикаго. Автор е на две книги, издадени в България – романът “Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин”, изд. “Сиела”, 2010 г., и стихосбирката “Театър на Неабсурда” изд. “Гуторанов и син”, 1993 г. Негови стихотворения са издавани също в Хърватия – в. “Хърватско Слово” през 1997 г. В САЩ негови коментари са излизали във вестниците “Дейли Хералд” и “Нортуест Хералд”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.