Home » Авторски страници, политика

Пламен Симов: Посредници се облагодетелстват от труда на моряци, кабинетът игнорира европейски директиви

2013.10.10 Няма коментари
Spread the love

Председателят на моряшки синдикат “България” Пламен Симов е изпратил на 8.10.2013 г. до българския главен прокурор Сотир Цацаров сигнал, свързан с “недопустими действия на оперативен работник от МВР, отговорен за Министерство на труда, с престъпен резултат – укриване на „двойни” трудови договори на моряците, доказващи присвоявания на част от заплатите им от посредници”. Както и с последващо бездействие на вътрешният министър Цветлин Йовчев по случая, на когото тези посредници са бивши колеги от Военноморското училище във Варна.

В сигнала се казва, че се цели осуетяване на транспонирането на Директива 2008/104/ ЕО и Морската трудова конвенция /МТК/, чрез Постановление на българския Министерски съвет. Става дума за приетото с подписа на министър-председателя Орешарски Постановление 211/2013 на МС, което според председателя на моряшкия синдикат “утвърждава криминогенното действие на предходните нормативни подзаконови актове на МС, в тежко нарушение на европейските правни норми”. (В приложено към Сигнала до главния прокурор протестно писмо до премиера Орешарски, изпратено на 25.09.2013 г., се казва, че това Постановление “документира факта, че игнорирането на международния договор и европейските правни норми с продължение на действието на криминогенната Наредба /ПМС №107/2003 год., е продиктувано от интересите на престъпни, картелно свързани Посредници, които ще се обогатяват безконтролно и в бъдеще от присвояване на моряшкия труд с годишен общ размер над 30 милиона щ. долара!”.)

Сезирайки главния прокурор, Пламен Симов призовава за  “установяването на истината – дали министър Йовчев е договорил подкуп, или е действал безкористно и в защита интересите на свои съвипускници от Военноморско училище – Варна”, което е “от единствената компетентност на Специализираната прокуратура и Вашите последващи разпореждания след настоящия, задължителен по чл.205 от НПК сигнал.”

Следва цялото съдържание на Сигнала.

————————————————————————–

.

STU SEAFARERS’ TRADE UNION “BULGARIA”_ MEMBER OF EUROPEAN TRANSPORT FEDERATION –  GENERAL SECRETARY mob:359/0896 59 15 16; 69”V” Emilian Stanev str.1407, Sofia, BULGARIA; e-mail: [email protected] Office:359 /2/ 423 56 57

ОС 237 / 8.10.2013 г.

.

ДО Г-Н ЦАЦАРОВ – ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА Р. БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Представям Ви следната важна информация, дадена от морски офицери – активисти на Синдиката на 7.10.2013 г.:

След подадения ни сигнал до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев /14 август 2013 г./, относно недопустими действия на оперативен работник от МВР, отговорен за Министерство на труда, с престъпен резултат – укриване на „двойни” трудови договори на моряците, доказващи присвоявания на част от заплатите им от Посредници, следва бездействие на министър Йовчев. /Приложение 1/.

От дадената ми информация, престъпното бездействие на министъра се обяснява от негов контакт с представители на засегнатите Посредници /бивши колеги от Военноморското училище – Варна/ и предложен от тях подкуп в размер на 500 000 щ. долари, ако успее да осуети транспонирането на Директива 2008/104/ ЕО и Морската трудова конвенция /МТК/, чрез удобно за тях Постановление на МС с въздействие и натиск над колегите му – зам. председатели на МС , Бобева и Златанова, и министър-председателя г-н Орешарски!

От личния ми, двучасов разговор с г-жа Бобева установих, че такова въздействие е оказано! /Приложение 2/.

Липсата на реакция и отговор от г-жа Златанова е показателен! /Приложение 3/.

Приетото с подписа на министър-председателя Орешарски, Постановление 211/2013 на МС, което утвърждава криминогенното действие на предходните нормативни подзаконови актове на МС, в тежко нарушение на европейските правни норми, също е факт!

Установяването на истината – дали министър Йовчев е договорил подкуп, или е действал безкористно и в защита интересите на свои съвипускници от Военноморско училище – Варна, е от единствената компетентност на Специализираната прокуратура и Вашите последващи разпореждания след настоящия, задължителен по чл.205 от НПК сигнал! И в двата случая има извършено престъпление!

 

С ИСКРЕНО УВАЖЕНИЕ:

Генерален секретар

Пламен Симов

ПРИЛОЖЕНИЯ: Съобразно текста.

—————————————————————–

Из писмо на председателя на моряшкия синдикат до вътрешния министър Цветлин Йовчев, изпратено на 14 август т.г.

“Уважаеми г-н министър, след представени от нас, престъпно съставени и подписани двойни договори за наемане на моряци, като доказателство за присвояване на 40% от заплатите им, оперативният работник от МВР Балабанов /отговорен за МТСП/ е извършил недопустимо действие – изискал е „обяснение” от извършителите на документираното престъпление!

Информацията, че МВР започва проверка на подписваните договори, се разпространява незабавно до всички частни менинг-агенции /над 40/ и по наши данни изобличителната документация вече е укрита!

Моряци, подписвали принудително двойни договори, са предупредени от Посредниците, че ако признаят разликите във заплащането, повече няма да бъдат наемани от Корабособственика.

По информация, представена и на Прокуратурата /пр.пр. №4092 – ВКП/, в последните 3 години са подписани над 3 000 двойни договора, съучастно с моряшките синдикати от гр. Варна, като страна по също фиктивен Колективен трудов договор, улесняващ извършването на престъплението!

В личен разговор по телефона, Балабанов заяви, че от Главна инспекция по труда /ГИТ/ е уведомен, че след проверки няма установени нарушения при наемането, което не отговаря на истината! /Г-жа Кадийска от ИА ГИТ/.

Безспорно установения факт, че собственика на агенция ТРАНСЕКСИМ –Халачев е подписвал трудови договори без да представлява изрично Корабособственика – работодател, което ги прави нищожни, е оставен без последствие, което е престъпно осуетяване на наказателно преследване – чл. 288 от НК!

Само след 3 дни, на 18.08.2013 год. изтича крайния срок за прилагане н ратифицираната от РБ Морска трудова конвенция. След срещата ми с министъра на труда, г-н Адемов, ние очаквахме незабавното възстановяване на междуведомствената комисия за контрол на морските конвенции, на която МВР /ГД БОП/ беше член, но до момента няма резултат. Този, определен от Конвенцията контролен механизъм, освен защитните си функции, предоставя на МВР и Прокуратурата всички експертно проверени данни за сигнализирани нарушения и престъпления!”

(Целият текст на писмото до вътрешния министър може да се види тукМВР-МИНИСТЪР-14.08.13)

.

——————————————–

Из протестното писмо на шефа на моряшкия синдикат до премиера Орешарски, изпратено на 25 септември т.г.

“УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Подписаното от Вас Постановление на МС №211 от 19.09.2013 год.,  за „изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа”, представлява демонстративен отказ на Правителството да приложи пряко ратифицираната Морска трудова конвенция /МТК/ и да транспонира в подзаконовия акт свързаната с нея Директива 2008/104/ЕО, относно императивната разпоредба, определяща статута на частните служби за временна заетост на българските морски лица – моряци!

Постановлението документира факта, че игнорирането на международния договор и европейските правни норми с продължение на действието на криминогенната Наредба /ПМС №107/2003 год., е продиктувано от интересите на престъпни, картелно свързани Посредници, които ще се обогатяват безконтролно и в бъдеще от присвояване на моряшкия труд с годишен общ размер над 30 милиона щ. долара! Антисоциалния резултат не търпи коментар!

Основанията и правните мотиви за горното твърдение ме задължават да активирам незабавно с приложения- доказателства,образуваната в Е К наказателна преписка с наш реферетен № CHAP/2011/00472/003 срещу Р Б ,да изискам намесата на Морската комисия на МОТ-ООН и защитни действия на братските моряшки синдикати по тяхна преценка!”

(Целият текст на Протестното писмо до министър-председателя може да се види тук – ПРОТЕСТ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ-25.09.13)

———————————————————————

Писмо на Пламен Симов до вицепремиера Даниела Бобеба  – М С -Г-ЖА БОБЕВА 2.09.13

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.