Home » българи зад граница, Избрано, политика

Външно министерство поема българите в чужбина

2013.10.10 Няма коментари
Spread the love

Image_2351218_407Агенцията за българите в чужбина да бъде закрита, а дейността – прехвърлена към Министерството на външните работи. Тази идея се обсъжда в правителството, призна външният министър Кристиан Вигенин след заседание на кабинета. Но уточни, че решение не е взето. Ако това се направи, трябва да се промени устройственият правилник на министерството, който бе ремонтиран преди седмица.

В понеделник си подаде оставката шефът на агенцията Росен Иванов. Той временно ще бъде заменен от досегашния си заместник Йордан Янев.

Освен че отговаря за връзките с нашата диаспора в странство, агенцията се занимава и с издаване на удостоверения за български произход. Те са необходими на кандидатите за гражданство, които искат да получат паспорт на основание етническа принадлежност.

От години медиите пишат, че кандидатите за гражданство са подложени на корупционен натиск. Преди месеци проверка на службите в агенцията се натъкна на странни преписки. Оказа се, че един и същи човек първо получава удостоверение за недоказан български произход. А няколко месеца по-късно – документ с обратното съдържание. Имаше и случай, при който баща е определен от чиновниците като българин, а синът му – не.

Източник:  в. “Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.