Home » Избрано, политика

Кой е виновен, че сме толкова бедни?

2013.10.08 5 коментара
Spread the love

Престъпни схеми

НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА РАЗБЕРЕ СВЕТЪТ КОЙ Е ВИНОВЕН, ЗА ДА СМЕ ТОЛКОВА БЕДНИ !

ГЮНТЕР ФЕРХОЙГЕН беше властният еврокомисар, който имаше решаващата дума кандидатите, между които и България кога ще станат членове на Европейския съюз. Но тази власт, която му беше дадена от ЕС, той не винаги я използваше в интерес на хуманната идея за европейското интегриране. Той прокарваше и решаваше лобистки интереси във вреда на кандидатите, какъвто беше случаят с България.

Ферхойген съзнателно взе на прицел и направи всичко възможно, да ликвидира печелившата българска атомна енергетика.

Интерес от това имаше единствено голямата френска банка БНП ”Париба”, която инвестираше милиарди евро в румънската атомна централа „Черна вода” и на която българската АЕЦ ”Козлодуй” с евтиния ток беше “трън в очите”.

Ферхойген защитаваше користни лобистки интереси както със законни, така и с незаконни средства.

В защита на АЕЦ ”Козлодуй” и България застанаха всички международни ядрени организации и световни специалисти и експерти, при това без страната ни да е търсила тяхното съдействие.

Бездействието на българското правителство и преговарящата Меглена Кунева беше непонятно за чужденците, които защитаваха атомната ни Централа. Но те не знаеха, че пасивното им поведение е съзнателно и преднамерено, защото то е купено.

Меглена Кунева с готовност оказваше съдействие на Ферхойген, особено за сплашване на българите.

Тя ни внушаваше, че за очакваното великодушно и спасително влизане в Европейския съюз, България трябва да пожертва няколко реактора от АЕЦ”Козлодей”.

Малките – 1-ви и 2-ри бяха лесно прежалени, но тя разбираше, че голямата цел на Ферхойген е ликвидирането на печелившите 3-ти и 4-ти реактор. Само от продажбата на ток те печелеха ежегодно над 1 милиард евро.

Използвайки заплахи срещу България, лъжи, дори фалшификации и измами, с помощта на подкупни български държавници, Ферхойген успя да затвори 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ ”Козлодей” като ги набеди, че са опасни.

Гюнтер Ферхойген е висшият ръководител от ЕС, който преднамерено ликвидира атомната ни енергетика, обричайки България на мизерия. Вина за това имат и българските му помагачи.

ПЕТЕР КОШЕЛ – един от най-големите европейски и световни ядрени специалисти, в стенограма от 2004 година изпратена до Европейския парламент пише:

“Никой в Брюксел не можа да разбере грешната интервенция относно Козлодуй и България. С едни малки разходи можехме и все още можем да променим това и много милиарди национален доход за бедстващото българско население да бъдат спасени. Може да се каже, че Брюксел принуди България на тази жертва, поради липсата на ГОТОВНОСТ, СМЕЛОСТ и ЖЕЛАНИЕ на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО да се застъпи за националното богатство на България пред европейските партньори с ВСИЧКИ СРЕДСТВА. Тази ПАСИВНОСТ на правителството доведе до големи и ненужни вреди за България.”

Какво ще отговорят на това категорично обвинение Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева, Соломон Паси или Милко Ковачев?

ЛИПСА НА ГОТОВНОСТ, СМЕЛОСТ И ЖЕЛАНИЕ на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО? Защото бяха купени ли?

ДЖЕРАЛД ГРАНДИ – президентът на World Nuclear Association (Световната ядрена асоциация), който бе на посещение у нас и посети атомната ни централа заяви:

“Няма технически причини трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” да не работят още 10 години. Политиците в Брюксел никога не са посещавали атомната централа и не искат да осмислят реалното й състояние”, казва убедено Гранди. Според него България е затворила глава “Енергетика” от преговорите с ЕС на базата на информация от преди десет години. И Меглена Кунева не е разбрала това, или по-скоро не е искала да го разбере.

Целта на посещението си у нас той определи като: “ ОПИТ ДА НАСЪРЧИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ЗАСТАНЕ ЗАД АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА”.

Чужденци да насърчават българското правителство да излезе от бездействието – какъв жалък парадокс!

„АЕЦ осигурява значителни постъпления и създава заетост в район с недобре развита икономика. България трябва да заяви на висок глас, че ще продължи да експлоатира 3-ти и 4-и блок на атомната централа в Козлодуй. Страната ще се присъедини към Европейския съюз със сигурност и то по определения график”, добавя Гранди.

Според него, новото отваряне на преговорната глава “Енергетика” няма да забави този процес. Световно известният експерт Джералд Гранди бе убеден в своето становище. Но правителството играеше играта на Ферхойген и имаше за цел затварянето на двата печеливши реактора.

Цензурираните средства за масова информация в България не дадоха гласност на правдивата критика на Петер Кошел към Брюксел и най-вече към българските управници, за тяхната непонятна за него пасивност. Потули се и опита на Джералд Гранди да насърчи правителството да действа в защита на Атомната централа.

Кошел и Гранди не можеха да допуснат, че има хора от управляващите, които са продали българските национални интереси и са заитересовани от затварянето на АЕЦ”Козлодуй”.

-ПИТЪР ХАУГ – изпълнителен секретар на Европейската ядрена индустрия на 2 април 2004 г. прави следното обръщение към българите:

“Не само не затваряйте 3-ти и 4-ти блок, но отворете незабавно 1-ви и 2-ри”.

“Виждам, че българското правителство НЕ ЖЕЛАЕ да се противопостави на европейските институции за запазването на блоковете, въпреки че представителите на европейската ядрена индустрия и на Международната агенция за атомна енергия – МААЕ са твърдо за запазването на АЕЦ “Козлодуй”.

Професор АНДРЕ МАЙСЬО – президентът на Световната асоциация на ядрените оператори е най-ревностният защитник на АЕЦ”Козлодуй”.

През 2004 г. – два месеца след като Европарламента е гласувал затварянето на 3–ти и 4-ти блок на Централата, пристига в София и написва писмо до премиера Симеон Сакскобургготски и енергийния министър Милко Ковачев, в което казва:

“Затварянето на 3-и и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” е технически и политически скандал. Къде е логиката – Европа се нуждае от вашата атомна централа.

Затварянето на 3-и и 4-ти блок ще бъде повече от ПОЛИТИЧЕСКИ и ИКОНОМИЧЕСКИ СКАНДАЛ И ЩЕ ДОНЕСЕ ОГРОМНИ ЗАГУБИ ОТ МИЛИАРДИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.”

Симеон Сакскобургготски и Милко Ковачев не реагиат.

Проф. Анре Майсьо също така публично разкри, че България е отстъпила пред шантажа на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген, като е допуснала неизвестни технически експерти, да дават мнение на Европейската комисия за състоянието на централата АЕЦ”Козлодуй” – „експерти”, които в Световния съвет на ядрените работници никой не познавал!

Според проф. Майсьо “необяснимо е, че от Европейската комисия са потърсили оценка от неизвестни експерти, а не от председателствания от него съвет, който бил най-реномираната и компетентна международна инстанция”.

“Изпратили сме въпроси към Европейската комисия, сред които е и този за техническите експерти, дали подробна оценка за централата ви. Кои са те? Ние не ги познаваме”, казва Майсьо. Абсурдно било обосновките за спирането на централата да са от 1991 г., при положение че сега е 2002 г”.

„В Световния съвет на ядрените работници членуват 1.4 млн. работници от 26 държави в целия свят и всички са единодушни, че АЕЦ “Козлодуй” е безопасна”, бе категоричен още през 2002 година професорът.

Анре Майсьо разкрива невероятни неща, свързани с ЛЪЖИ, ШАНТАЖИ И ИЗМАМИ на комисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген.

Той уточни, че е имало „СКРИТИ ОБСТОЯТЕЛСТВА” около решението за затваряне на двата реактора на АЕЦ “Козлодуй”, като на първо място постави „измамната позиция на Ферхойген в писмо от 26.09.2000 г., в което еврокомисарят представя ЛЪЖЛИВ ЦИТАТ от Доклада на ВЕИРА от март 1999 г. В цитата на Ферхойген се казвало:

“Въз основа на наличните сведения, съществуващите и предстоящите програми за подобряване на ядрената сигурност на Централата Козлодуй, не могат да доведат тези реактори до приемливо за Западна Европа равнище”.

Истинският текст в Доклада, според професор Майсьо обаче гласял: “тези централи (АЕЦ “Козлодуй) като всички реактори тип ВВЕР 440, представляват същностни характеристики на сигурността, които надвишават тези на повечето в западните централи”, т. е. точно обратното по смисъл на твърдението на Ферхойген.

Анре Майсьо също разкри, че нямало техническа обосновка на иска за затварянето на АЕЦ “Козлодуй” и именно поради тази причина Световният съвет на ядрените работници е завел СЪДЕБЕН ИСК за отмяна на решението на Европейската комисия в Първоинстанционния съд на Европейските общности в Люксембург.

Колкото и да е срамно, трябва да кажем, че съдбата на този съдебен иск е неизвестна, поради преднамерената пасивност и нежелание от българска страна, да има положително становище на иска за отмяна на решението на Европейската комисия.

“На базата на нашия анализ считаме, че блоковете на АЕЦ “Козлодуй” могат да фукционират безопасно”, каза Майсьо. Той също категорично заяви, че всички доклади на Световната агенция за ядрена енергия, категорично противоречат на заявеното от Ферхойген!

Всичко това, Симеон Сакскобургготски и Меглена Кунева съзнателно криеха от българската общественост.

Срамно е, че Световният съвет на ядрените работници е завел съдебен иск за отмяна на решението на Европейската комисия в Първоинстанционния съд на Европейските общности в Люксембург, а нашите държавници нищо не са предприели, мълчат и се спотайват.

Много са фактите, уличаващи Ферхойген, че той цели на всяка цена да ликвидира нашата печеливша ядрена енергетика.

Първо – Измамната, лъжлива и нагласена теза на подбраната от него комисия от непознати псевдоспециалисти от ядрената енергетика. Те съзнателно включват в Доклада на Ферхойген стари данни още от 1991 г. с цел да представят АЕЦ ”Козлодуй” като несигурна и опасна.

Второ – Шантажирането и плашенето на Парламента, с това и българската общественост чрез измисленото от Ферхойген и несъществуващо решение на Европейската комисия, че ще бъдем приети в Европейския съюз само ако затворим 3-ти и 4-ти блок от АЕЦ”Козлодуй”. Европейският съвет официално потвърди, че няма такова решение.

Заплашването на Ферхоййген беше подхванато и шумно раздухвано от Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева, Парламента, НДСВ, както и от купените средства за масова информация. И народът действително се уплаши и повярва.

Трето – СЪЗНАТЕЛНО ПОДПРАВЕНИЯ И ЛЪЖЛИВ ЦИТАТ в Доклада на Ферхойген, който представя чрез лъжа „Козлодуй” като ненадеждна, несигурна и опасна.

Четвърто – Безотговорният, вероятно по внушение на Ферхойген ход на премиера Сакскобурготски, когато на срещата в Атина на 22 януари 2002 г. с гръцкия премиер Симитис той еднолично обещава, че”България ще затвори 3-ти и 4-ти блок през 2006 г.”!

СЛЕД КАТО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРОДЪЛЖАВА ДА БЕЗДЕЙСТВА, КАКВО НАПРАВИ ОЩЕ ПРОФ. МАЙСЬО В ЗАЩИТА НА АТОМНАТА НИ ЦЕНТРАЛА:

“Писах на Романо Проди – председателят на Европейската комисия, за да му кажа, че тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген е ИЗЛЪГАЛ. Писмото ми беше публикувано в Интернет и стоя там година и половина. Никой не ме обвини в клевета, защото казах истината”.

“Ферхойген излъга, той е фалшифицирал заключението на Доклада, за да изтръгне от българския Парламент решение за затваряне на Трети и Четвърти блок. Сега Европейският съюз се опира на гласуването на българския парламент, за да иска затварянето на реакторите…”

Според компетентни български и чуждестранни юристи, ” Шантажът, измамата и лъжата на Ферхойген са грубо нарушение на член 49 от Виенската конвенция, ратифицирана и от страните на Европейския съюз”!

Част пета, Раздел I от Общи разпоредби на Виенската конвенция, е озаглавена:

НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И СПИРАНЕ НА ДЕЙСТВИЕТО НА ДОГОВОРИТЕ

Член 49 – ИЗМАМА

„Ако държавата е подведена да сключи договор под влияние на измамно поведение на друга участвуваща в преговорите държава, тя може да се позовава на измамата като основание за недействителност на своето съгласие да се обвърже с договора”.

Престъпленията по чл. 49 нямат давност и остава да се намери държавна институция в България, която да постави въпроса с ИЗМАМАТА на Ферхойген пред председатеря на Европейската комисия Барозо, в Европарламента и в Специализирания съд на Европейския съюз. Успоредно с това, в България да се заведе дело срещу Ферхойген.

Преднамереното измамно поведение – ШАНТАЖ, ЛЪЖА И ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ от страна на Ферхойген спрямо България Е ФАКТ. Има и СВИДЕТЕЛИ! Доказуеми са и другите негови фалшификации!

Текстът на чл.49 прави НЕДЕЙСТВИТЕЛНО сключеното от Симеон Сакскобургготски, Соломон Паси и Меглена Кунева „СЪГЛАСИЕ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Професор Анре Майсьо – председателят на Световния съвет на ядрените работници разкри в Интернет пред цял свят, че България е била изнудена да закрие ядрените си реактори чрез шантажа на бившия еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген.

А къде бяха българският съд, прокуратура, следствие, разузнаване и още много други служби, които уж работят за националната сигурност и интереси на България?

Иска се голяма дързост, нахалство и лицемерие след всичко онова, което сътвори Меглена Кунева като преговарящ и комисар, да застане пред хората и да говори, че е “ЧИСТА”, “НЕПОРОЧНА”, ”НЕОБВЪРЗАНА” и готова за алтернатива на България.

След като не успя с президентството, по указание на „ задкулисието”, с много пари тя направи собствена партия, чрез която сега с ”лакти и нокти” се мъчи да се добере до властта.

Меглена Кунева трябва да бъде уличена, порицана, да й се търси сметка за предателство на националните интереси и да застане пред съда заедно с Гюнтер Ферхойген.

Има ли в България държавници, политици, следователи, прокурори, или съдии, които са готови да измият позора от лицето на България и да докажат, кои са виновниците за прословутата ни бедност?

Да докажат, че АЕЦ ”Козлодуй” беше продадена от подкупни висши политици като Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева и някои други царедворци.

Източник:  Noligarh.com

5 коментара »

 • Alisa David said:

  Потресаващи са фактите в статията!!! Жалко, че няма автор, когото лично да поздравя! Имам обаче един въпрос – защо така късно излиза подобна статия? Така ли бяха “засекретени” тези факти, когато се разиграваше така драматичното влизане на БГ в ЕС? Или отново сме свидетели на “разчистване на сметки” преди предстоящи избори?

 • Alex said:

  Това се писа още когато течеше процеса. Народа жужеше по въпроса. Внасяха се подписки, но “отварянето към Запада” за ВСИЧКИ без изключение от управляващите беше толкова важно, че просто никой не се съобрази с желанието на народа. За всички политици от които зависеше нещо, тези писания не съществуваха. Сега ми е интересно дали все пак малките реактори не могат да се “реанимират”.

 • Sonya Markova said:

  Позорно е да пишете такива неща. Защо не застане с името си авторът? И как така Кунева като договори 13 млрд лева за България, които 4 правителства още не могат да изхарчат!!, беше удобна и имаше висок рейтинг – стотици напуснахме България само с лични карти, защото тази жена си свърши работата, а сега пишете безсрамни неща срещу един от малкото свестни български политици. Какво е това усърдие да очерняте името на тази жена! Пет държави са я наградили с най-високите си отличия, вие, българи уж, я хулите повече от Делян Пеевски и него са го избрали за депутат. Заслужават си го! И Бойко, който нарече хората “материал”, и него си заслужават. Зедно с компанията му – Местан, Доган, Станишев, Пеевски, Бойко, Цветанов, Фидосова, Цачева, Волен Сидеров! Всики тези народни представители са напълно достойни за тези, които ги избират! Като политици те свършиха толкова забележително работата си, че повече от 100 дни протести има в държавата, в която сте се родили. Тя обаче си свърши нейната работа като преговарящ и комисар и протестиращи тогава нямаше. Това мисля. Силно ме разочаровахте с този материал.

 • Mariana Frateva said:

  Ей, колко омраза срещу Кунева!!! Та тя ли е най-виновният човек на тая България? Що за неадекватност питам главния редактор на това издание. Недостойно е да разпросранявате клевети и конспиративни теории от съмнителни източници. Жалко за този сайт! Зариличахте на сайт на прословутия Пеевски – признание, което не говори в полза на претенцията ви за журналистика. Оставям настрана въпроса дали сте дали възможност на М. Кунева да отговори на тези клевети. Като гледам стила ви, едва ли. А и тогава, за когато пишете, защо помня аз, кото още живеех в България и работех като адвокат, че цяло Народно събрание гласува, с единодушие, това решение за блоковете на тая централа. Да не би да казвате, че политикът и юристът Меглена Кунева е можела да не изпълни решение на парламента, многоуважаеми читатели и писачи на това? Непрофесионално и неграмотно написан материал. Пък и къде ще сте вие, ако гръмне тази централа, както гръмна Фукушима, за която всички казваха, че е по японски надеждна?! И като се вторачвате така с 10 години назад, какво печелите? За кое от предстоящото напред неща се подготвяме като българи, гледайки към отдавна приключени неща?

 • Peter S said:

  Г-жо Маркова-Фратева, моля когато обвинявате някого, когато видите сламката в чуждите очи, първо си извадете гредата от своите:

  Sonya Markova
  [email protected]
  77.70.54.175
  Позорно е да пишете такива неща. Защо не застане с името си авторът?

  Mariana Frateva
  [email protected]
  77.70.54.175
  Що за неадекватност питам главния редактор на това издание.

  Както се вижда – две различни имена и имейли, но компютърът и почеркът е един и същ.
  Заради това, госпожо, си прочетете сама какво сте написала в първия коментар – отнася се за вас, нали?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.