Home » Избрано

Измерване на българската сила в Чикаго

2013.10.08 Няма коментари
Spread the love

Климент Величков, в. “България Сега”

Създадена в Чикаго през януари 2002 година Българо-американската асоциация (БАА) постави началото на своя елитен продукт – Фестивалът “Български дни в Чикаго”, през 2004-та… Тук ще говорим за 6 октомври 2013-та година, за финалната изява на Деветнадесетата (Есенна) Сесия, на българската чикагска поредица.

Оказа се, че тя е своеобразен връх на българското присъствие в този най-голям “български град” зад граница и има поне две събития, които подчертават тази теза.
Първото е безпрецедентното внимание, което бе оказано към дейността на една българска обществена организация в Америка. Наистина – поканата, отправена от БАА към вицепрезидента на България Маргарита Попова, не получи пълната си реализация. Но ние започнахме нашата делова работа в Конферентния център на “PAVILION”, Чикаго, след като видяхме и чухме от големия екран на заседателната зала специално заснетото в България.

Обръщение на вицепрезидента на република България Маргарита Попова до българите в Чикаго и САЩ по случай Деветнадесетата открита сесия на БАА и Фестивала на “Български дни в Чикаго – Есен 2013”
.

.
Като че това Обръщение на Вицепрезидента беше потвърждението, че и в България вече знаят Силата на Българското Чикаго… Започват да я оценяват и търсят повече близост с нея. Но всичко това беше казано много коректно, елегантно и конструктивно…
Още първите думи в този първи по своята обществена и политическа значимост жест към Българското Чикаго – най-голямата и най-добре развита българска общност в Америка и света, откроиха, сред всичко познато досега, неговата сърдечност и топлота.
“Чувствам се малко тъжна – отдавна желаех и се готвех емоционално да се срещнем и да бъдем заедно в Чикаго по времето на това събитие – каза Маргарита Попова. – Уви, нямах това време и програмна възможност да дойда за тези незабравими дни, каквито си ги представях. Но приемете уверенията ми, че с моето сърца и душа ще бъда през цялото врема на Вашата делова работа и празненствата в Чикаго”.

По-нататък Вицепрезидентът говори за Чикагската българска общност като за безценен капитал от български дух и култура, като за развиващ се икономически потенциал на друг континент, но с български знак и строителна марка.
“Убедена съм във Вашето желание за близост и сътрудничество с България и високо оценявам тази благодатна възможност в такова единение да се създадат нови възможности за бъдещия просперитет – както на нашата древна родина България, така и на българската общност в “Новия свят” – Америка”.

Маргарита Попова подчерта, че въпреки и не всичко, поставено на дневен ред при взаимоотношенията между България и Българските общности по света, да е свършено, първите успехи от една нова политика са на лице. Това е методичното, морално и материално подпомагане на учебното дело . Това е основата, която се създава и създаде в Чикаго, за укрепване на многобройните институции и обществени организации, които с успех пазят и развиват българската духовност, език и култура, а така също икономика, бит и жизненост на Българската диаспора в Чикаго и САЩ. Оптимистично бе да се чуе, че Президентството в България ще работи за изменение на Изборния кодекс и създаването на по-добри форми за участие на българите зад граница в изборните процеси в България, която никога не ще пренебрегнат и забравят.

Вицепрезидентът завърши своето приветствие с това, че днешното политическо и икономическо развитие, както на България, така и на целия свят е предизвикателство, което се нуждае от разумни и далновидни действия от всяка страна, народ, общност и отделната личност, нуждае се от единение, спокойствие, разбирателство. И ние, като разумна нация, не бива повече да си създаваме проблеми. Тя отправи към нас гореща молба да поставим на дневен ред в дейността на нашата БАА разума и любовта към българското , да споделим какви общи изводи сме достигнали и спомена, че нейният интерес , вниманието на Президентската институция, ще бъде постоянно насочено към българите в различите страни по света и техните стремежи и достижения.
“Нека сме заедно и си помагаме… желая радостни дни и усмивки…” бяха част от пожеланията на Маргарита Попова, които тя предаде, чрез БАА, на всички българи в Чикаго.

Българо-Американската Асоциация препрати записа на Обръщението на стотици свои активисти, които също по-нататък го препратиха на други и то влезе в много български домове в Америка.

Български лица от Чикаго

Второто събитие, непознато до сега в предишните осемнадесет сесии на БАА в Чикаго, беше представянето на четирима наши сънародници и съграждани, които бяха постигнали в последните двадесетина месеца изключителни успехи… Успехи в рамките на нашата Българо-Американнска Асоциация, но и на Чикаго и САЩ, дори и от глобален характер. В един от така наречените “панели”, в който тези личности бяха представени пред чикагската общност, видяхме абсолютно различни лица, но обединени от българския дух, с неугасим пламък от воля и трудолюбие, от блестящ талант! Това още веднаж ни убеди, че в нашата общност имаме почти от всички хора, които се раждат по света, за да станат “строители” на обществото и просперитета на цивилизацията.

BAA october 2013 069

BAA october 2013 114Сред тях е и “Българката на годината” /2012/ Боянка Иванова. С фундаментални заслуги за българското просветно дело в чужбина, за опазване на българския език и култура в имигрантска среда. Една от създателите и член на Управителния съвет на Асоциацията на Българските училища в чужбина, основтел и директор на широко известното училище “Джон Атанасов”, член на Българо-Американската Асоциация.

Тук беше със своя висок талант на художник Кина Бъговска, възпитаник на българската и полска художествени академии, преподавател в Българската художествена гимназия, сега и в американски колежи и българските училища в Чикаго, с много самостоятелни художествени изложби в България, Европа и САЩ, последната от които бе нейната юбилейна експозиция това лято в сакралната за българския художествен свят галерия на “Шипка 6” в София, носител на много български и американски награди и признания, включително и за нейната дейност в българските чикагски медии и обществена дейност в “Българо-Американския център за културно наследство” в Чикаго.

BAA october 2013 008Малък фурор и голям интерес предизвика Невена Чалова – “Мис България-САЩ 2013”, 21-годишна българска студентка, която отново видяхме и чухме с голямо удоволствие, защото и думите и мислите й са също така добре скроени и отлично представят нея и България – като хубостта й…

И накрая – сензационният световен шампион по риторика Пресиян Василев, който само преди месец или два, след като премина през 6 /шест!/ регионални, полуфинални и финални конкурса, спечели златния медал, както и приза на шампион и лаврите на победител сред 30 000 конкуренти от 14 350 клуба по риторика от 122 страни!

Клиповете, които гледахме от финала в САЩ, зашеметяват. А разговорите, които всички се хвърлихме да направим с него на Деветнадесетата сесия на БАА в Чикаго – пленяваха. На всички ни се искаше поне малко да “проговорим” като него, защото неговата реч прави индивида по-уверен в себе си и по-успешен в почти всякакви контакти от служебен или личен характер… Вестник “България Сега” и “Еврочикаго” имаха удоволствието да запознаят своите почитатели с Пресиян – този удивителен феномен с чудесен български глас, интелект и визия, още почти в същия ден на неговия триумф!

Разбира се, Есенната сесия на “Български дни в Чикаго” на БАА представи още много и много от богатия спектър на своите теми, третирани от капацитетите, които ги разглеждат и коментират. Технологията на самата Сесия беше представена от Вицепрезидента на БАА Петранка Стаматова, която заедно с Президента Динко Динев и Секретаря на организациятна проф. д-р Никола Чаракчиев, с Патрона на Сесията Кина Бъговска и Директора на “Наградния форум” – д-р Виолета Симов – Динев, бяха подготвили по особено изискан начин.

BAA october 2013 104

Традиционното участие на Генералното консулство на Република България във форумите на БАА този път бе изразено с поздравително писмо от Генералния консул Симеон Стоилов, който в тези ден бе в Небраска, един от 14-те Средноамерикански щати, които са в Консулския окръг на Чикаго, където са били организирани специалните Консулски дни, спестяващи много време и средства на много наши сънародници.

В един от най-оживените панели – по актуални правни проблеми, под ръководството на Цветелина Бойновска, взеха участие и адвокатите София Знаймер, Елена Коста, Таня Георгиева, както и една тяхна американска колежка .

BAA october 2013 216

Президентът Динко Динев представи българския енциклопедичен тритомник на български и английски език, който се подготвя в Чикаго с теми от миналото, настоящето и бъдещето на Българската диаспора в града. Проф. д-р Чаракчиев имаше две участия – като общественик с темата “Етапи на развитието на Българо-Американската Асоциация 2002 – 2022 година” и “Езикът на Бог”, една формулировка на президента Клинтън за генетиката. Никола Чаракчиев коментира и страхът у някои хора от ДНК-тестовете. Новите тенденции в продажбите на недвижими имоти беше тема на Петранка Стаматова.

BAA october 2013 179Директорът на Наградния фонд на БАА д-р Виолета Симов – Динев, представи дейността на отдела. В шоуто “Българският вкус в Чикаго” участваха ресторанти и магазини – “Вкусен Свят”, “Младост”, “Механата”, “Сердика” и прочутата кухня на Залата за български срещи при Българската Православна Църква “Света София.

Октомврийската в 2013-та “Сесия на БАА” разкри непознат потенциал на българите в Чикаго

При разговора ни с проф. д-р Никола Чаракчиев, всепризнат като пословично работлив и инициативен ръководител на БАА, той сподели следното:
– Основен лайтмотив, основна нишка, неофициална функция на Семинара, беше свободният “обмен на житейски ценности”. Сякаш интуитивно към всичко това се присъедини и Вицепрезидент Маргарита Попова със своето Обръщение, което е и едно Послание към българската общност в Чикаго.

Сесията започна да прилича на дискусионен философски клуб на ценности, което е в синхрон с Втория етап от развитието на Българската общност в Чикаго – етапът на “Развиващото се общество”.

При дискутиране на “Българският вкус в Чикаго”, Никола Чаракчиев сподели с усмивка мисли за високата обществената значимост на многобройните български заведения в Чикаго.
BAA october 2013 195– Например “Механата” ще остане незабравимо място за моето семейство. Там, в началото на годината, сегашният ми зет “поиска ръката” на моята дъщеря! Според Чаракчиев Деветнадесетата сесия е разкрила непознат, или поне необхванат като цяло, интелектуален потенциал на българите в Чикаго. На нея са били защитени прогнозите, че започва нов етап в развитието на нашата диаспора. Българите показват своите възможности за действия, и за аналитично и философско мислене. Оказва се, че ние в САЩ добре обмисляме всяко наше действие. Например дори толкова младо момиче като 21 годишната “Мис България – САЩ” Невена Чалова, има ясна представа за следващите 20 години от своя живот. Пресиян обмисля с абсолютна прецизност всички детайли на онова, което върши. В риториката той има силата да прикове вниманието към това, което казва и да управлява огромния потенциал на милиони хора…

BAA october 2013 035

Художничката Кина Бъговска показа своето дълбоко проникновение в света на жената – пазителка на дома и на човешкия род и тя го предава с изкуството си обзримо и ярко. Чухме колко точно “Българката на годината” Боянка Иванова анализира някои популярни лица в Чикаго и това подсказва, че като опитен психолог тя поставя на здрава основа своята училищна педагогическа дейност…

Посланието на Вицепрезидент Маргарита Попова стана своеобразен връх на внимание, грижа и уважение на държавата България към нашата Българо-Американска Асоциация и въобще към българите, които живеят по всички части на днешния глобален свят. Тя още веднаж изложи своята и на Президентството позитивна платформа и първите стъпки, с които тя постепенно се реализира.

Продължихме обсъждането темата за Българо-американска генерация 1.5 . Поради големия интерес това стана и в сутрешните и следобедните часове. В подкрепа на идеята се изиказаха много от присъстващите какато и  Галя Должева и Милена Ласкова.

BAA october 2013 243

BAA october 2013 238

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голям беше интересът на Чигагската преса към събитието. Освен традиционните вестни “България сега” и www.eurochicago.com  имаше предствители на вестник “България” и BIT.

BAA october 2013 250

BAA october 2013 024


BAA october 2013 166

BAA october 2013 046

 

BAA october 2013 246

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.