Home » история, политика

Въпрос за достъпа до т.нар. трофейни архиви на Русия внесен в ПАСЕ

2013.09.27 Няма коментари
Spread the love

Лъчезар Тошев от Европейската народна партия е внесъл на 26 септември т.г. писмен въпрос № 644 до Комитета на министрите на ПАСЕ. Въпросът е свързан с достъпа до т.нар. тройфейни активи на Руската федерация. Г-н Тошев пита: Как Комитетът на министрите следи изпълнението на своята Препоръка № R 2000(13) от държавите-членки и по-специално от Руската федерация относно т.нар. „трофейни” архиви, които са били прехвърлени в Москва през 1944-1945 г.?”.

Следва текстът на целия документ.

———————————————————————————-

.

Парламентарна Асамблея на Съвета на Европа

.

Писмен въпрос № 644 до Комитета на министрите

[Док. 13310],

26 септември 2013 г.

.

Достъп до така наречените трофейни архиви на Руската федерация

.

Писмен въпрос, внесен от г-н Лъчезар Тошев, България, ЕНП/ХД

.

В становището си № 193 (1996) относно молбата на Русия за членство в Съвета на Европа Парламентарната Асамблея заявява, че:

  • Парламентарната Асамблея отбелязва, че Руската федерация споделя напълно нейното разбиране и тълкуване на поетите ангажименти, както те са изложени в параграф 7 и възнамерява:

  • (…) да договори претенциите за връщане на културна собственост на други европейски държави на принципа ad hoc, като се прави разграничение между видовете имущество (архиви, произведения на изкуството, сгради и пр.) и видовете собственост (държавна, частна или институционална);

  • (…) да уреди бързо всички въпроси, свързани с връщане на имущество, изискано от държави-членки на Съвета на Европа, особено архивите, прехвърлени в Москва през 1945 г.

 

Освен това през 2000 г. Комитетът на министрите прие своята Препоръка № R 2000(13) до държавите-членки относно европейската политика за достъп до архивите, която е в сила и за Руската федерация като пълноправен член на Съвета на Европа.

 

Г-н Тошев пита Комитета на министрите:

  • Как Комитетът на министрите следи изпълнението на своята Препоръка № R 2000(13) от държавите-членки и по-специално от Руската федерация относно т.нар. „трофейни” архиви, които са били прехвърлени в Москва през 1944-1945 г.?

 

——————————————————————————————-

Източник:   Аssembly.coe.int 

Превод:  Лъчезар Тошев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.