Home » Е-Списание, политика

Карта на социалното напрежение в България по области

2013.09.13 Няма коментари
Spread the love

България е страна с много висок дял на хора, живеещи в бедност и с риск от социално изключване. Повече от половината пенсионери живеят в крайна бедност. Голяма част от населението живее в недоимък или пък направо в мизерия. Около една четвърт от хората са затънали в кредити. Числото на безработните е стотици хиляди. Значителен дял от работещите са от т.нар. работещи бедни, т.е. доходите, които получават за своя труд, не са достатъчни, за да покрият основни нужди. Има и хиляди бездомници. Случаите на нарушени трудови и синдикални права са масови. Малки и средни градове (да не говорим за много от селата) се обезлюдяват и/или феодализират.

До какво може да доведе тази тревожна картина, възможно ли е тя да заинтригува формалнолевите и кресливодесните партии от политическия спектър? Да промени някои аспекти на законодателството? Възможно ли е да доведе до радикализация на настроението в низините? Или пък ще бъде само благодатна почва за поредната политическа демагогия, която да „извини“ гафовете на сегашното правителство…

Поместваме по-долу карта на социалното напрежение в България по области, изготвена по информация на синдикалисти от КНСБ. Тази карта показва, че случаите на нарушено трудово законодателство, на неизплатени заплати, на работещи без трудов договор, на неправомерни уволнения, рискови условия на труд и пр. са се увеличи драстично в национален мащаб, в сравнение с тези от преди две години.

.

Кризата превърна работодателите в робовладелци. Илюстрация: Фейсбук

Кризата превърна работодателите в робовладелци. Илюстрация: Фейсбук

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.