Home » Избрано

Откриха телата на затрупаните миньори в “Ораново”

2013.08.02 Няма коментари
Spread the love

Открити бяха телата на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов, които останаха затрупани в рудник ”Ораново” след инцидент на 16 юли, при който загинаха други двама миньори.

Двамата миньори бяха издирвани денонощно в продължение на 18 дни, като през изминалата нощ бе открита каската на единия от миньорите, а по-рано сутринта в дъното на галерията бяха намерени и машините на миньорите.

Управителят на рудника Валери Манов съобщи, че по всяка вероятност двамата миньори са загинали още при инцидента на 16 юли, тъй като няма кухина, в която те да са се скрили. “Явно вълната ги е повалила, а след това са били затрупани”, обясни той.

Телата са открити на деветия метър на дългата около 12 метра галерия. Те все още са наполовина затрупани и в акцията се включиха два допълнителни спасителни екипа от Бобов дол, за да извадят внимателно телата на загиналите.

Петък, събота и неделя бяха обявени за дни на траур в община Симитли.

Манов заяви, че от рудника ще бъдат отпуснати средства за погребенията на миньорите и ще бъдат изплатени застраховките им.

Той определи като геройство работата на всички спасители и миньори, участвали в издирването на двамата работници. “Това беше героизъм, може би звучи пресилено, но те рискуваха живота си”, заяви той.

Управителят на рудника не възнамерява да подава оставка, тъй като не смята, че има вина за трагедията. “Аз лично не се чувствам виновен, имам отговорности, но жалко за хората и близките им. Това което се случи, не може да се предотврати с човешка ръка. Аз смятам, че не съм направил никакво нарушение”, коментира той.

По-късно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще представи информация по случая “Ораново” пред депутатите в Народното събрание.

Преди ден Стойнев обвини концесионерът на мината, че не плаща концесионни такси и че предишното ръководство на министерството не е упражнявало нужния контрол, а рудникът е можело да бъде затворен заради нарушенията. Очаква се в петък пред депутатите той да представи по-подробна информация за работата на мината.

В отговор Манов повтори тезата на собственика на рудника Красимир Михайлов, който обясни, че не плаща концесионните такси, защото ТЕЦ “Бобов дол” дължи на мината 3 млн. лв., а НЕК дължи на ТЕЦ-а 10 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че причината за смъртта на починалия преди ден работник в рудника е инфаркт на миокарда. 49-годишният работник от спомагателните екипи Асен Грънчаров почина на място, след като му прилошало в четвъртък сутринта, малко след започване на смяната му. Погребението му е в петък.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.