Home » Избрано

За 10 години от България, Румъния и бивша Югославия са изтекли незаконно $111,6 млрд.

2013.08.02 Един коментар
Spread the love

Цифрите са шокиращи, това означава по-малко пари за образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии, коментира Наташа Сърдоч, председател на хърватския Институт за публична политика

Новини

През периода 2001-2010 г. от страните от бивша Югославия, Румъния и България са изтекли незаконно 111,6 милиарда долара.

Тези числа бяха изнесени от Наташа Сърдоч, председател и съосновател на хърватския Институт за публична политика Адриатик в интервю за “Гласът на Америка”, в което говори за корупцията, престъпността и укриването на данъци.

“Цифрите са шокиращи. Това означава по-малко пари за образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии.

Инвеститорите с честни намерения избягват региона, като знаят, че тук липсват върховенство на закона, независимо правосъдие и защита на частната собственост”, каза Сърдоч.

Според нея за справяне с тези проблеми освен другите мерки трябва да се конфискува и незаконното богатство на членове на правителства и политици след 1991 г. във всички страни от региона.

Само Македония през този период е изгубила 4,6 милиарда долара от престъпни дейности, корупция и укриване на данъци от политици и официални лица.

Това по оценка на Сърдоч е внушителна сума, защото се равнява на 44% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2011 г.

От страните в региона най-голяма номинална сума е източена от Сърбия. По данни на института Адриатик от тази страна през миналото десетилетие са изтекли над 51 милиарда долара.

Съпоставено с брутния вътрешен продукт, най-много е пострадала Черна гора, където изтеклите капитали се равняват на 138% от БВП.

Източник:  Vesti.bg

One Comment »

  • Nik said:

    Оценката е твърде принизена. Не са взети предвид много канали за ограбване труда на местното население. Реалните стойности са от порядъка на две трети от БВП.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.