Home » Избрано, политика

Вивиан Рединг: Симпатиите ми са към протестиращите

2013.07.19 Няма коментари
Spread the love

Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност, казва зам.-председателят на Европейската комисия в интервю за в. “24 часа”.

Вивиан Рединг

Вивиан Рединг

“Симпатиите ми са на страната на българските граждани, които протестират на улицата срещу корупцията.

България трябва да ускори реформите. Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност”, казва зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдие Вивиан Рединг в интервю за “24 часа“.

“Политическата ситуация в България е поляризирана. Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната”, отбелязва тя.

Запитана как Европейската комисия оценява ситуацията у нас, Рединг посочва, че Комисията следи с известно безпокойство последните събития в България.

“Ние уважаваме правото на страната ви да решава вътрешни въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло.

Сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната”, казва еврокомисарят.

Рединг казва още:

“Механизъм за сътрудничество и проверка отрежда специфична роля на Еврокомисията в подкрепата и наблюдението на напредъка на България в реформата на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това беше едно от условията при приемането на страната ви в ЕС и механизмът ще остане в действие, докато целите, набелязани през 2006 г., не бъдат изпълнени”.

Тя уверява, че Еврокомисията ще продължи да защитава правото на свободно движение в ЕС, включително и по отношение на Великобритания, където е изключително трудно за българските и румънските работници да получат документи за постоянно пребиваване.

Вивиан Рединг ще бъде на посещение в България на 22 и 23 юли.

В рамките на визитата тя ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, както и с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

На 23 юли Вивиан Рединг ще участва в публичния Граждански диалог – част от дебатите с европейските граждани, които евромисари осъществяват в цяла Европа заедно с национални и местни политици през 2013 г. – Европейската година на гражданите.

Гражданският диалог в София ще бъде от 10.00 до 11.45 ч. на 23 юли в Централния военен клуб.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.