Home » Избрано, политика

Според Костов уличните протести не могат да произведат политическо решение

2013.06.23 Няма коментари
Spread the love

Протестите свалиха Борисов, могат да свалят Станишев, да върнат Борисов на власт и после да го махнат отново. Те обаче “не могат да произведат политическо решение на нито един проблем на гражданите”. Това каза Иван Костов в доклада си по време на Националното събрание на ДСБ, на което той и цялото ръководство на партията подават оставка.

image.php“Всяко очакване и натоварване на улицата да вземе политически и управленски решения, я обрича на провал.

Протестиращите са граждани, не политици. Промяната на Изборния кодекс няма да попречи на днешните парламентаристи да управляват, каза още Костов.

Той призова делегатите да обърнат внимание не само на вътрешната политика на ДСБ, но и “да се ориентират” към напрегната обстановка в страната. “След последните избори за първи път в новата ни история повече от половината български граждани останаха непредставени в парламента – активните, образованите, работодателите. Те искат да бъдат чути, не позволяват да ги лъжат. Арогантните назначения на Станишев и Доган и скандалите на Сидеров и Борисов сринаха доверието. Отсъства публичен диалог. Има разминаване между интересите и очакванията на гражданите и користните интереси на управляващите. Този драматичен конфликт пълни улиците няколко дни”.

Според него нито една от четирите парламентарно представени партии не може да покаже решение на кризата и всички те представляват чужди за гражданите интереси.

Костов подчерта, че политическата дестабилизация на страната няма да бъде преодоляна докато не се създаде десен реформаторски блок,

който “да отвоюва властта от мафията и да я върне на гражданите”.

“Истинската реформаторска десница трябва да върне високите европейски критерии за многопартийна демокрация и почтено служене на хората. И да ги постави пред искащите да се очистят от мафията партии.

Предишната десница се разпадна преди изборите от собствената си слабост и от слабост към парите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Протестите на хората, новите възможности за формиране на истинска демократична и непримирима към мафията и олигархията реформаторска десница са предизвикателство към ново ръководство на ДСБ, каза Костов.

Всички днешни ръководства на управляващите и опозиционните партии не само са свързани, те са част от мафията, сред тях са олигарсите, подчерта той.

Тяхното политическо поведение отговаря на природата им. То е съвсем просто: “Ти си на власт, аз викам, че крадеш и рекетираш, после аз крада и рекетирам – ти викаш”.

Цялата съпротивителна енергия на ДСБ трябва да бъде насочена срещу тях и да не се разсейва по цели извън тези партийни ръководства. Това са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов, препоръча той.

Според Костов проблемите на България се задълбочават от пълната незаинтересованост и от там неадекватност на европейските и атлантически лидери.

“ЕНП атакуват Станишев и не искат да видят истинското лице на Бойко Борисов. ПЕС атакуват Бойко Борисов и не искат да си дадат сметка колко зловеща роля е изиграл, а и сега играе Сергей Станишев. Г-н Барозу казал на парламентарните партии да се разберат помежду си. Та те са се разбрали и от това произтичат нашите беди”.

Вече сме в период, в който можем да очакваме ескалиране на политическите рискове в нова правителствена и парламентарна криза.

Връщането на политиците от тройната коалиция и провалите още в първите им стъпки, дестабилизираха политически страната. Това ще се задълбочава, независимо от продължителността на мандата на тяхното управление, каза Костов. След определен срок

политическата криза ще предизвика икономическа, финансова и банкова криза в страната, каза още Костов.

Той и цялото ръководство на партията обявиха, че след изборите на 12 май, че ще подадат оставка на днешното събрание. За нов лидер на партията Костов предложи Радан Кънев.

“Какво да се прави ще реши нашето ново ръководство на ДСБ. Ние, говоря от името на напускащите ръководството членове, му даваме своето доверие. Ще го подкрепяме с опита и уменията, които имаме. Ще му помагаме тогава, когато поиска съвет и помощ и няма да се намесваме в делата му, без негово желание и инициатива. ДСБ ще има истинско, а не поставено ръководство”, увери днес Костов.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.