Home » Избрано, политика

Турски демонстранти към света: “Демокрацията в Турция се нуждае от вашата помощ!”

2013.06.01 2 коментара
Spread the love

щ

Нещо невиждано се случва в Турция. Протестите ескалират. След като преди няколко дни започнаха строителните дейности по превръщането на Таксим Парк в търговски център, гражданите на Истанбул се организират и окупират парка в опит да запазят зеленото пространство в един от най-големите градове в света. Протестиращите надхвърлят десетки хиляди само за няколко дни. Една част от тях опъват палатки и решават да стоят там, докато не се отмени решението за строеж.

Протестът, наречен “Окупирай Таксим Парк”, беше брутално смачкан от полицията с насилие и сълзотворен газ. По непотвърдена информация, има 120 ранени и  5-ма убити демонстранти.

Турските активисти разпространиха следния призив:

“Внимание!  Турската демокрация се нуждае от вас!

След серия мирни демонстрации за запазване на зелените площи в  центъра на Истанбул, където властите планират изграждането на голям търговски център, турската полиция безмилостно нападна демонстрантите със сълзотворен газ  и водни оръдия, целейки лицата и телата на протестиращите. Десетки демонстранти са хоспитализирани, а достъпа до парка е забранен, без никакво правно основание за това.  Турските медии, свързани с властта и политическите партии, прикриват информацията за инцидентите. Информационните агенции, блокират потока от новини.

Молим ви, разпространете по цял свят информация за това. което върши полицейската държава на Партията на справедливостта и развитието, начело с Реджеп Таип Ердоган.

Демокрацията в Турция се нуждае от вашата помощ!”

Източник:   Bezlogo.com

.

щ2

щ3

щ1

 

2 коментара »

  • Mariana said:

    “В социалните мрежи заваляха съобщения от граждани на Истанбул, в които се твърди за 27 убити от полицията по време на демонстрациите, които не фигурират в официалните статистики с пострадали и арестувани.

    Джак Годжу пише: „Скъпи приятели от целия свят. В момента вие виждате какво се случва в Турция по-ясно, отколкото ние тук. Има медийно затъмнение – едва три канала отразяват протестите. Днес турската полиция уби 27 души по нареждане на правителството на Партията на справедливостта и развитието. Моля, разпространете новината както можете!”.

    http://nakratko.bg/category/58/14055/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.