Home » Избрано

Данъчният рай процъфтява: в офшорките има над 8,000,000,000,000 $ US

2013.06.01 Няма коментари
Spread the love

Независимо от борбата, която водят правителствата на различни страни срещу укриването на данъци, да се крият пари в офшорки все още е изгодно. За последната година обемът на средствата, укрити в офшорки, се е увеличил с 6.1%. В “данъчния рай” се съхраняват над $8.5 трлн.

По данни на The Financial Times, за 2012 г. офшорните активи са се увеличили с милиарди долари. Бизнесмените, както и преди, предпочитат да скриват печалбите си в задгранични банки и да не плащат данъци в държавите си.

Експертите твърдят, че офшорките са не само място, в което предприемачите могат да укриват доходите си. В последно време офшорните центрове активно процъфтяват, а на фона на ожесточената борба срещу отклоняването на данъци в Европа и САЩ инвеститорите могат да ги използват не само за скриване на средствата си.

Аналитиците от Boston Consulting Group смятат, че в най-близко време притокът на пари в офшорки ще пристига от богатите държави с развиваща се икономика. При това инвеститорите все по-често се стремят да обезопасяват придобитите финанси и избират да разположат парите си в банки в Швейцария и Лихтенщайн. Според шефа на юридическата фирма Masons Джейсън Колинс, именно недоверието към банките в дадени страни довежда до изтичането на капиталите от Швейцария. “Разбира се, някои бизнесмени действително използват Швейцария и Лихтенщайн, за да се укрият от данъци, но много ги използват за гарантиране на безопасност” – сигурен е Джейсън Колинс.

Припомняме, че неотдавна между най-големите световни юрисдикции беше създадена система за автоматичен обмен на информация. Освен Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и САЩ в системата влязоха Каймановите и Бермудските острови, Британските Вирджински острови, Гибралтар и др. Обединилите се страни могат да общуват с данъчните институции, да им предоставят имената, адресите, датите на раждане и номерата на сметките на клиентите–данъкоплатци. Данъчните институции ще могат също да изискват детайлизация на балансите: постъпленията и разходването на паричните средства.

Източник:  Worldtodaybg.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.