Home » Избрано, политика

Службогонци обсаждат властта

2013.06.01 Няма коментари
Spread the love

image.php“Капитал” коментира, че с новото правителство не са щастливи дори тези, които са гласували за него и това е новият абсурд на българската политическа сцена.

“Труд” съобщава, че едва на третия ден на правителството “Орешарски” ведомствата вече са обсадени от кандидати за държавната администрация. В няколко министерства са шокирани колко много “стари муцуни” са декларирали готовност да помагат, пращайки автобиографиите си.

Веднага след като мина гласуването в парламента, заваля дъжд от CV-та. Само за два дни получих над 200 оферти писмено и по телефона, а при министъра знам, че са още повече, заявил пред “Труд” източник от Министерството на транспорта.

Самопредлагат се предимно кадри със съмнителна репутация, които през последните години са отпаднали от държавната хранилка. Низвергнатите “професионалисти” се натискат за позиции, за които изобщо няма стартирал конкурс и местата не са вакантни в момента.

Имало страшно много мераклии както за позиции в администрацията, така и в държавните фирми от отрасъла, обяснили от транспортното министерство. Сред кандидатите личали имената на бивши началници на големите аерогари, шефове в железниците и ексдепутати, при това в разноцветна окраска…

“Този кабинет няма нищо общо с вота на българския народ и няма нищо общо с ничия политическа предизборна програма” пише Емил Спахийски също в “Труд”.

И още: “Правителството, което имаме в момента, напомня на копеле, което не може да си спомни кой е бащата. То може да бъде наричано експертно, но с нищо не превъзхожда служебния кабинет. Половината от депутатите на БСП не го припознават, но имат нужда от него. “Атака” асистира при зачеването, но крещи, че не го иска. За ГЕРБ всичко е ясно, а ДПС… Ако някой знае нещо – да ми каже, макар да е очевидно.

Самият Пламен Орешарски се затруднява с биографиите на половината си подчинени. Това ние наричаме национално съгласие? Моля ви.”

Под заглавие “На кого е кабинетът” седмичникът “Капитал” коментира, че с новото правителство не са щастливи дори тези, които са гласували за него и това е новият абсурд на българската политическа сцена. Това стана ясно не на на стотния, а на първия ден от неговото съществуване. Коалицията от различни интереси в набързо съставеното ново правителство създава много огнища на напрежение, се казва в анализа.

Седмичникът отбелязва, че медийната империя на Делян Пеевски е обърнала гръб на ГЕРБ и надува фанфарите за новата тройна коалиция.

Под заглавие Да кажеш “стига” “Капитал” публикува портрет на новия министър на културата Петър Стоянович и описва политическия му път през СДС, “Гергьовден”, “АБВ” на Георги Първанов и “България на гражданите” на М. Кунева до днешното правителство като подчертава, че новият министър често, но и лесно казва “Стига”. С кариерата и с личния живот на Петър Стоянович се занимават и други днешни вестници.

Кирил Сакскобургготски още не бил срещнал нова голяма любов, споделя самият той в интервю за “24 часа”. Вторият царски син обмислял да прати малката си дъщеря Олимпия за една година в Американския университет в България. Това е шанс да поживее известно време в родината на семейството си и да срещне хора от цял свят, смята таткото.

Възпитаникът от университета в Принстън, а в момента изпълнителен директор в един от най-големите хедж фондове в света – “Ман груп”, мисли, че всяко правителство е по-добро от липсата на такова. Той намира за необичайно, че нито едно българско правителство досега не е било преизбирано, защото за някои програми и реформи се искат повече от 4 години.

“Стандарт информира, че веднага след встъпването на новото правителство Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са поискали Върховният касационен съд да възобнови делото за възстановяване на собствеността на бившия царски дворец “Кричим” и ниви от 371,5 дка. Двамата атакуват решението на ВКС от юни 2012 г.

Магистратите тогава се аргументираха, че решението на Конституционния съд от 1998 г., с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (1947 г.), няма реституционно действие.

Сега Сакскобургготски обаче е поискал Върховният съд да постанови ново разглеждане на казуса. Досега той получи отказ за връщане на двореца и имотите около него от Окръжния и Апелативния съд в Пловдив. Държавата проведе дълга съдебна битка срещу царската фамилия.

“Сега” пише, че въпреки многото критики и протести срещу разпоредбите от проектозакона за училищно образование ГЕРБ очевидно не се отказва от него и проектът се вля вчера в първата вълна законопроекти, внесени в новия парламент. Първа под проекта се е подписала Милена Дамянова – ресорният зам.-министър за средното образование на ГЕРБ и истински идеолог на проекта. В новия парламент тя влезе като депутат от София. Заедно с нея под проекта са се подписали общо 15 депутати от ГЕРБ, някои от тях бяха в образователната комисия в миналия парламент и участваха в обсъждането на проекта.
.

Източник: Vesti.bg

(Със съкращения.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.