Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

Защо според българските чиновници в София може да има 38 населени места, а в Лондон – едно…

2013.05.02 Няма коментари
Spread the love

Заседание на ЦИК и Гражданския борд за честни избори, проведено на 30.04.2013 г. – Дебат за изборните секции в чужбина, и в частност за Лондон – Сатън и Баркинг

.

Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда:

Тъй като ние разполагаме с цялата кореспонденция по този случай, нашите съграждани в чужбина са ни помолили по някакъв начин да поставим въпроса. По отношение на Сатън нещата не са точно толкова категорични, защото има кореспонденция между посолството в Лондон и хората, които са изпращали своите заявления. Без в онзи момент те да бъдат уведомени, че всъщност това няма да се счита за населено място, каквото ще и да означава това според вашето тълкуване. Населено място обаче ние в България знаем какво означава. Не знам вие (представителите на ЦИК и други държавни институции- бел.ред.) как интерпретирате по отношение на Голям Лондон и т.н., на неговите райони и административни единици. Но например в София, тук има 38 населени места, на територията на София – 4 града и 34 села, които имат статут, по нашия административен ред, на населени места. Вие казвате, че Лондон трябва да се възприема по някакво тълкуване като едно населено място, кой знае защо. При положение, че в Сатън и в Баркинг има изискуемите над сто заявления. Тези населени места, то не само населени места, те дори са самостоятелни административни единици, които се представляват със собствен избор на общински съвет, който излъчва кмет. Не говоря за пощенските кодове и т.н., практиката доста дълбоко я проучихме. Това парекселанс са си населени места, те се намират на 30 км от центъра на Лондон. И така, неразкривайки секции там, се затруднява гласуването на българите в чужбина. През 2009 г. 7000 души са гласували в 4 секции. Което е по 30 секунди на човек, ако трябва да го разпределим по отношение на времето за гласуване. Сега ако се явят същите хора – на което ние се надяваме, нали никой тук не иска да гласуват по-малко българи, отколкото са гласували 2009 г. – сега с 2 секции, ако изобщо избирателите са в състояние да се придвижат всички в посолството, ще трябва да гласуват за 15 секунди. Това е бариера пред възможността българите в чужбина да упражнят своя глас. И още веднъж ви призовавам, както и на предното заседание – има шанс да се преосмисли това решение и да се разкрият секции в Сатън и в Баркинг, така че българите, които са изпълнили указанията на българските административни органи, да получат своето право на секция там.

.

Апелът на Антоанета Цонева не среща, за съжаление, никакво разбиране сред присъстващите представители на държавата на това заседание (и не само на него). По-скоро може да се каже, че той се развива не в бетонни аргументи, а в бетонни глави.

От това заседание става ясно, между другото, че за предстоящите български парламентарни избори ще бъдат командировани 160 служители на Външно министерство за участие в изборните секции зад граница. 139 от тях ще отидат в Р. Турция и само 21 – във всички останали места по света, където има избирателни секции.

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.