Home » Авторски страници, българи зад граница

XX Международен Детски Великденски фестивал – Босилеград ‘2013

2013.05.02 Няма коментари
Spread the love

От 2 до 6 май т.г. в Босилеград (град с българско население в Р. Сърбия) ще се проведе поредният, юбилеен Детски Великденски фестивал

.

Илюстрация: www.festival-bosilegrad.info

Илюстрация: www.festival-bosilegrad.info

В продължение на 20 години в Босилеград се провежда едно оригинално детско състезание – Великденски турнир по чупене на яйца. Това състезание прераства във фестивал на детската радост и щастие по повод най-християнския празник – Великден. Състезанието все повече утвърждава Босилеград като своеобразен център на едно от най-оригиналните и обичани детски събития в региона.

Такъв е днес детският Великденски фестивал, започнал с една напълно спонтанна изява. Днес той оглася тримеждието между Сърбия и Черна гора, България и Македония, а виталният му дух прескача граници в съпричастността си към европейските ценности. Децата се радват на този празник заради играта и състезанието, на наградите които ще получат, на вечните приятелства, които ще създадат, на възможността да покажат, че само когато са обединени и искрени в чувствата и намеренията си, могат да се справят с трудностите на живота. Нито езикcj, нито националността са пречка децата да се чувстват весели, защото радостта и добротата не признават граници и различия.

В Босилеград по време на фестивала се осъществява богата и вълнуваща културна програма, която зарежда гостите и домакините с невероятно празнично настроение. Организаторите се стараят да надминават всяка година – по пищност, красота и мащаби предишните концерт-спектакли и фойерверк-шоута. Мястото, където всички участници на фестивала се събират, преди да пристигнат в Босилеград, е в сърцето на вярата ни – Рилският манастир. Най-голямата крепост на християнството в България. Затаяващ дъха на всеки, видял го, и зареждащ всекиго, който е стъпил в него.

Във времена, изпълнени с несигурност и предизвикателства, не ни остава нищо друго, освен да потърсим доброто вътре в нас и да го споделим с останалите. Само така ще пребъдем и ще покажем, че надеждата за един по-добър и по-щастлив свят няма да изчезне. Всяко едно благородно начинание е дело на организация и на целеустремена воля. В случая те се изявяват от една постоянна група поддръжници на идеята (служители и приятели на КИЦ – Босилеград: Сашо, Стоян, Денис, както и от десетина момичета и момчета от босилеградската гимназия). С други думи – за да се случи Великденският фестивал, се изисква няколкомесечен упорит труд, гарантиращ финансирането, настаняването, изхранването, журирането, награждаването и най-вече създаването на онази атмосфера на уют и грижа за всички, която да привлича към сцената на Босилеград все повече деца от Балканите и Европа.

Благодарение на подкрепата на всички онези, които обикнаха Великденския фестивал като свое дете, и дават всичко според възможностите си той да съществува и всяка година да става все по-успешен, Великденският фестивал расте!

 

Рангел Чипев, Милан Асенов,

публикувано във Фейсбук

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.