Home » Избрано

За грешките в изборната методика на ЦИК

2013.05.07 2 коментара
Spread the love

.

Стефан Манов:  Изборно законодателство не се сменя часове преди вота

.

Из интервю на Манов за  Дарик радио:

Новата методика от 2-ра, 3-та стъпка е математически неиздържана. В такъв смисъл може да се създаде едно блокиране на изборния резултат. На 3-та стъпка може да се получи едно безкрайно зацикляне. Това е грешка, заложена в алгоритъма на методиката.

Ако стигнем до ситуация на блокиране на алгоритъма, може да стигне до това ЦИК да елиминира примерно лидер на малка партия, който е първи в списъка в даден район и да вкара удобен кандидат от същата партия, но от друг район – казва още Манов, давайки този пример във връзка с политическото и депутатско номадство, което се наблюдава често в българския парламент.

Изборната методика се промени по един напълно непрозрачен начин в “12 без 5”, казва Манов. Правилата на играта не се пипат, зарчетата не се бърникат няколко часа преди играта. Това създава липса на доверие. От там една малка партия, която примерно влиза, може да контестира резултатите и да влезем в една политическа криза седмици наред. Това можеше да го избегнем, ако ЦИК беше широко публикувала своята методика, предвидила време за обсъждане от експерти, от неправителствени организации и от партийни.

Да се разяснят нещата, да се видят грешките, защото и в момента методиката има три крупни грешки, които ЦИК не ги е забелязала. От тези грешки се вижда, че е имало аматьорски подход. Не искам да мисля за умисъл, защото това е много страшно.

Запис на цялото интервю тук –

209288.15 – Манов

.

—————————————————————

Проф. Михаил Константинов:  Паралелното преброяване на вота ще даде различни резултати

.

Методиката на ЦИК, която изчислява мандатите, понякога не работи, казва Константинов в интервю за  Би Ти Ви

Проф. Михаил Константинов открои два проблема, свързани с изборите на 12 май. Единият засяга паралелното преброяване на вота, а другият – изчисляването на мандатите след гласуването. Той заяви, че анализите му не бива да се смятат за катастрофални, а само за предупреждение.

Първият казус, който може да възникне на изборите е паралелното преброяване, в което повечето партии са поканени да вземат участие. Константинов коментира в ефира на bTV, че австрийската фирма, която е ангажирана с това, е възможно да даде различни резултати от тези на ЦИК. „В много протоколи има грешки, комисиите примерно пишат 2 + 2 =5, а после РИК ги кара да се поправят. След това секционните комисии си оправят техническите грешки, но това значи, че ще има различни числата”, поясни той.Изводът е, че фирмата ще анализира и работи със секционни протоколи, които не са поправени и с неверни данни.

Математикът смята, че въпреки различните числа се надява да няма разлика в мандатите, защото това би се счело като манипулация.

Друг казус, който специалистът коментира са копирните машини, задължителни за копиране на протоколите. Според него те са за добро, но хаоса които ще доведат ще е за лошо. Той очаква някои от секционните комисии да не успеят да реализират тази част от закона и в някои комисии да няма копия. Константинов обаче не смята, че подобни нарушения биха станали повод за искане да бъде касиран вота.

Конституционният съд ще отхвърли такива искания, защото не са мандатоопределящи, тъй като изборите са свършили, хората са пуснали бюлетините си и това не променя нищо. За да се касира вота трябва да има мандатоопределящи нарушения, поясни математикът.

Методиката за изчислението на мандатите на ЦИК има случаи, в които не работи, посочи още един възможен проблем за парламентарния вот в неделя. Той посочи, че в случай на проблем ЦИК ще решава. „Програмата прави прогнози. Тези мандати ще бъдат изчислени и парламентът няма да се промени като бройка, а само като имена”, допълни той. „Проблемът не е софтуерен, това е алгоритъм.”

Повод за катастрофални прогнози, че изборите няма да бъдат изчислени няма и по-добре да бъдем подготвени, методиката има своята логика, но понякога не работи.

Като прогноза за вота проф. Константинов коментира, че в момента партиите се доближават една до друга, но разликите между тях остават.

 

2 коментара »

 • любо said:

  В горното интервю, Михаил Константинов играе “доброто ченге”, всъщност комбина с Властта, като се опитва да замете боклука направен от професора от НБУ др. Калинков (Калинков е в ролята на придворен математик). Ако някой има търпение да изслуша интервюто на Манов (човека който съди ЦИК заради Методиката), ще разбере веднага дълбоката игра на калинките.

  Приятно слушане, приятели!

 • Valery Naidenov said:

  Професор Константинов най-сетне призна за “бъг в алгоритъма” – т. системата за преразпределяне на мандатите по райони блокира при дадени стойности. Това води да няколко извода.
  1. Колективът, създал този алгоритъм, е некадърен в матгематическо отношение. Ръководен бе от същия професор.
  2. Самата избирателна система е абсурдна. Първо – тя третира цялата държава като един избирателен район и раздава мандатите по партии. Второ – тя натъманява мандатите по 31 избирателни района по места, където често се случва така, че политик с 5000 гласа влиза, а друг с 8000 не влиза, тъй като партията му е взела своя дял на други места.
  Прост извод – само при мажоритарната избирателна система в 2 тура може да има истински избори.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.