Home » българи зад граница, Избрано

Ройтерс: Българите се изселват в чужбина

2013.05.02 Няма коментари
Spread the love

Заводите във Враца, които някога са хранели българската химическа и металургическа промишленост и са създавали работни места, днес са изоставени. Рушащите се сгради и пътища допълват мрачната атмосфера на града, пише в репортаж на Ройтерс.

За хора като 27-годишният Александър Ангелов работата е трудна за намиране и мисълта все повече го тегли към шанса да си опита късмета в чужбина, както много българи са направили преди него.

Северозападният град в най-бедната страна в Европейския съюз е микрокосмос от предизвикателства, пред който се изправя който и да спечели изборите на 12 май. Населението му е намаляло с една пета до 59 000 души от 1989 г. насам.

Повече от два милиона души са напуснали страната след падането на комунизма, с което броят на населението останало 7,3 милиона души.

Протестиращите излязоха на улицата, оплаквайки се от ниските заплати, високите сметки и вкоренената корупция, настоявайки за повече средства за възстановяването на икономиката от дълбоката рецесия. Това свали дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов, което подаде оставка през февруари. Неговата ГЕРБ все още е най-голямата партия според анкета.

Ангелов, който е учил бизнес администрация и е работил в сферата на строителството, продажбата на автомобили и поставянето на слънчеви панели, може да намери работа само от ден за ден. Но това не е достатъчно за него. Неговата приятелка и малката им дъщеричка имат нужда от повече средства, които получават от майка му в Гърция. Той работи само 25 дни за седем месеца, взимайки 700 лева (470 долара). Храната и памперсите за бебето струват 300 лева на месец, а сметката за електричество през декември била 345 лева.

“Ще издържим още малко, докато детето порасне и започне да говори, и ще заминем в чужбина”, заяви Ангелов от апартамента си в западналия блок от комунистическата епоха, където овехтялото обзавеждане говори само за борбата им.

Безработицата е 12% по-ниска от засегнатата от кризата държави като Гърция и Испания. Но тези страни са привлекателни за българите, чийто жизнен стандарт е по-малко от половината от средния за ЕС. Тези, които си намерят работа получават средна месечна заплата от 400 евро (520 долара) – по-малко от минималната в Испания или Гърция. 70% от студенти обмислят да напуснат страната, ако получат предложение за работа в чужбина.

За сервитьорката Мариана Цветкова преместването в Испания, където безработицата е 25 на сто, е било по-добър вариант, отколкото оставането у дома. 48-годишната майка на две деца е напуснала родината си през януари и е намерила работа като миячка на чинии и чистачка на къщи в Малага. “В България ситуацията става все по-зле и по-зле. “Трудно е да се намери работа дори в София, а ако успеете, работите за трохи.

Икономическите неволи на България и други бивши комунистически страни подклаждат анти-имигрантското чувство в Западна Европа. Спадът на заетостта в България през 2012 г. е бил 4,9%, което е най-високият процент в ЕС. Въпреки че официалната безработица е равна на средната за ЕС, тя е по-ниска от тази в Испания, Португалия и Гърция. Още по-тревожно е, че реалната безработица сред младите хора под 29-годишна възраст е близо до 40%, каза Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Министерството на финансите оценява, че делът на хората над 64 години ще се увеличи от 19% до една четвърт до 2030 г. , което ще затрудни още повече иначе неработещата система за социална сигурност. Националистическата партия Атака е основният бенефициент на недоволство и с 5 на сто подкрепа може да поддържа баланса на силите в парламента.

Временното правителство пренасочва 20 милиона лева за създаване на 16 000 временни работни места, но Европейската комисия иска повече усилия за намиране на работни места и реформа в образованието.

Това ще отнеме твърде много време за Ангелов, който планира да се присъедини към майка си в Гърция, която се грижи за възрастна жена и изпраща по 300 евро всеки месец. “Дори и да има и най-малък шанс да си намеря работа в Гърция, ще напусна веднага”, каза той.

Източник:  Ройтерс/ Поглед.инфо

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.