Home » Авторски страници

„В началото бе Буквата”, тържествено честване на 24 май в БАН

2013.05.21 Няма коментари
Spread the love

ban1На 22 май от 11:00 часа в Големия салон на БАН в София ще се проведе тържествено честване на Деня на българската просвета и култура. Ще бъде отбелязана 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на св. св. Кирил и Методий.

Слово за празника ще произнесе председателят на БАН, акад. Стефан Воденичаров. Приветствия ще бъдат поднесени от председателя на ОС, проф. Никола Малиновски, министъра на образованието, младежта и науката, чл.-кор. Николай Милошев и други. Тържеството ще бъде водено от акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН. За дейността на светите братя ще говори акад. Васил Гюзелев.

Тържествена музика ще звучи в изпълнение на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, под диригентството на проф. Пламен Джуров. По време на тържеството ще бъдат връчени наградите „Марин Дринов” на лента, „Марин Дринов” и „За заслуги към БАН”.

kkk PrintВ 12:30 часа ще бъде открита изложба „В началото бе Буквата”, организирана от Кирило-Методиевския научен център към БАН, с подкрепата на НАИМ и Научния архив на БАН и Националния исторически музей. Изложбата ще бъде представена от доц. Славия Бърлиева.

В 18:30 часа в Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” ще се състои концерт „Музика – писмена – традиции” в изпълнение на Камерен хор „Средец”, с диригент проф. Александър Куюмджиев, в който ще бъдат изпълнени творби, посветени на светите братя Кирил и Методий.

 

Българска академия на науките

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.