Home » Избрано, политика

Волен Сидеров спаси кворума и даде възможност на БСП и ДПС да гласуват кабинета

2013.05.29 Няма коментари
Spread the love
Снимка:  БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров се регистрира за участие в решаващото парламентарно заседание за избор на правителство, с което спаси кворума и осигури възможност то да бъде гласувано само с депутатите на БСП и ДПС.

Парламентарната група на ГЕРБ влезе в пленарната зала, но не се регистрира. Както се очакваше, процедурата протече изключително напрегнато. Няколко секунди преди да изтече времето за регистрация, таблото показваше само 119 депутати. Накрая се регистрираха един от БСП и Волен Сидеров. Достигането на кворума от 121 депутати, необходими да започне заседанието, бе посрещнато с бурни аплодисменти от БСП и ДПС, а ГЕРБ веднага напусна пленарната зала.

“Станаха уникални със своите измишльотини. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира. Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров. Излязохме от залата, за да подчертаем, че тези три партии “Атака”, ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителство”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров се появи в парламента със засилена охрана. “Има заплаха за мен от ГЕРБ”, поясни той.

“Нито съм го виждал, нито съм го чувал Сидеров. След днес срещу мен има заплахи от ДПС, БСП и “Атака”, отвърна Борисов.

Пред камерите на ТВ7, която доскоро бе негов безапелационен защитkик, но сега е негов противник, той заяви: “Поздравявам вашия собственик Цветан Василев (мажоритарен собственик на Корпоративна банка – бел.ред.) за успеха на новия му проект – това правителство. Не се съмнявам, че ще успее и проекта, който ще прави през зимата”. Борисов не уточни какво се очаква да стане през зимата.

Когато започна обсъждането на проектокабинета, депутатите от ГЕРБ се върнаха в залата, а едно от следващите гласувания по процедурни въпроси показа, че и депутатите от ГЕРБ са се регистрирали. Борисов каза, че те ще гласуват “против” кабинета “Орешарски”.

Щях да ви дам своя глас, трябваше само да ми се обадите.

Лидерът на ГЕРБ се изказа при обсъждането на правителството и отправи следното послание към кандидат-премиера: “Уверявам ви, че вместо да се криете и да правите трикове, аз щях да ви дам моя глас. Трябваше само да се обадите. Но нашата врата като партия, към вас самия, остава отворена. Когато пожелаете, с мен, или хора, които са били в управлението, знаят проблемите, могат да ви окажат съдействие. Ако се обадите и ви откажа – излезте на трибуната и кажете – не си удържахте на думата. Пожелавам ви успех, кураж, много характер. Желая ви на вас лично успех”.

Орешарски поиска лично обяснение, в което заяви: Само от уважение към вас, няма да спомена нищо за вашите министри, как ги намирахте, къде, с каква квалификация бяха. Много ви благодаря за съветите по финансови въпроси. Аз действително ще разчитам на вашата подкрепа, това го заявявам, от тази трибуна.

Волен Сидеров към ГЕРБ: “Атака” е тази, която спря вашия път към властта.

Гласът от “Атака”, който осигури това заседание днес, е моят глас, заяви Волен Сидеров. За разлика от ГЕРБ аз съм отговорен и последователен човек. Какво щяхте да спечелите, ако бяхте провалили това заседание днес – обърна се той към бившите управляващи и продължи:

“Атака” е тази, която спря вашия път към властта. Личи си, че сте много озлобени, много ви е яд, личи си по вашата агресия.

Лидерът на най-малката парламентарна група, която се оказа ключ към бъдещото правителство заради патовата ситуация в НС, обяви, че бил натоварен от българския народ с мисията да спре ГЕРБ: Знам голямата отговорност, с която ме натовари българският народ – да спра връщането на власт на една клика, която ще е обект на прокуратурата.

След това Волен Сидеров се закани и на правителството “Орешарски”: Както спрях пътя към властта на ГЕРБ, защото те не заслужават управление, така ще спрем и ще свалим управлението, което няма да следва българския народен интерес, ако прави стъпки, които са в ущърб на българския интерес.

“Атака” не подкрепя кабинета Орешарски и очаква действия. Ние няма да дадем подкрепа за този кабинет, когато вашият лидер се скри. Когато си лидер, трябва да имаш характер, а не да се криеш четири – пет дни. Като мишок. Вашите интриги срещу “Атака” никога не са постигали нищо, продължи Волен Сидеров тирадите срещу Борисов. Сега ще трябва да опознаете страданието на тези, които са управлявали с кражби, рекет, злодейство. Поемам тази грижа – да разобличавам вашето управление, да не остане нищо – скрито – покрито. Ще се види как са били давани поръчки за милиони, как са рязани ленти, как са се давали рушвети. Всичко това ви плаши, но такъв е животът – имаш моменти на лентички, след това – на катарзис, каза Сидеров.

Той се изказа критично към това, че енергетиката няма да бъде отделена в самостоятелно министерство, както и към бъдещия министър на спорта от ДПС Марияна Георгиева.

Чух изказване на една от министърките, която говори за учебници на майчин език – тук тя ще се сблъска с нашия решителен отпор. В България официалният език е български. Когато ние предлагахме да не се говори на друг език на публични места, освен български, групата на ГЕРБ беше против, и провали това гласуване, каза Сидеров.

Колко пари струват приказките на г-н Борисов, че има кризисен момент, че той разбира каква е отговорността на премиера. Приказки, които не струват пет пари, при положение, че се опитахте да провалите днешното заседание, каза Волен Сидеров. Предлагаме промяна в Наказателния кодекс, ние се опитваме да предложим защитата на лекари и учители. Искате да провалите това, за което те казаха – най-после, има бързо действие от парламента. Вие саботирате това, не искате да приемем защита на лекарите, не искате да приемем защита на учителите. Вашите номера, евтини трикове – преди малко Борисов говореше – вие правите триковете, с които опитвате да саботирате парламентаризма. Няма да успеете. Гарант за този ваш неуспех е “Атака”, заключи Волен Сидеров.

На заседанието присъства цялото служебно правителство, а сред гостите – президентът Росен Плевнелиев и представители на дипломатическия корпус. Сред почетните гости бе и патриархът на БПЦ Неофит.

Хората очакват управление, а не сеир или диктат, заяви лидерът на БСП, който представи пред народните представители кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател, без да пести суперлативи за качествата му на експерт, финансист и непартиен. Поетичните обяснения на Станишев как в предизборните обиколки лъч на надежда проблясвал в очите на хората, когато разбирали, че експерт като Орешарски може да оглави бъдещо правителство, предизвика весело оживление в залата.

“Хората очакват министрите да са хора с биография”, заяви той.

“Орешарски е на 53 години, завършил е УНСС, магистърска програма по финанси и кредит. Той е доктор по икономика. Има допълнителни квалификации от САЩ. Той ръководи преговорите за уреждане на дълговите преговори на България. Всички споразумения редуцират размера на българския дълг и създават благоприятни условия за изплащането му. Пламен Орешарски е член на екипа, който въвежда валутния борд в България. Той е бил зам. ректор на УНСС. Като министър на финансите има редица постижения. Размерът на държавния дълг намаля на 14% по времето, когато е финансов министър”, отбеляза Станишев.

“Запознах се с Пламен Орешарски през 2005 г. Прави впечатление на сдържан, диалогичен и екипен човек. И нещо, което за мен е много важно, има чувство за хумор. Важно е за един държавник да не се приеме на сериозно и да не се има за краля слънце. Като министър на финансите се доказа като човек с професионални качества”, продължи Станишев.

“Пламен Орешарски винаги намираше начин и средства да подпомогне даден сектор. Той е символ на най-добрите неща, които се случиха. Той е символ на предвидима държавна политика. Той е символ на нарастващите доходи на гражданите и на социалната ангажираност”, завърши похвалногто си слово лидерът на БСП.

На свой ред кандидатът за премиер подчерта, че укрепването на демократичното начало е ключова цел, необходимо е да се възстанови ролята и мястото на парламента:

“Да се погрижим за правата и свободите на гражданите. Важно е медиите да са свободни, да сме непримирими към корупцията, да има диалог със социалните партньори и гражданските формирования. Икономическото възстановяване е другото предизвикателство, което стои пред нас”, каза Орешарски.

“Безпокойство будят изкуствено формираните монополни образувания, които изкривяват пазарната обстановка, потискат и конкуренцията, на тях трябва да противодействаме решително. Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, реиндустриализация на страната”, заяви още той.

“Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, по-ниски лихви. Солидарността и социалната справедливост е важен фактор”, каза Орешарски в програмното си слово.

Според предложената структура се създава ново министерство на инвестиционното проектиране. Туризмът излиза от министерството на икономиката и се обособява в отделна агенция.

Персоналният състав е:

Зинаида Златанова – министър на правосъдието и вицпремиер;

Цветлин Йовчев – министър на вътрешните работи

Кристиян Вигенин – министър на външните работи

Петър Чобанов – министър на финансите

Ангел Найденов – министър на отбраната

Драгомир Стойнев – министър на икономиката и енергетиката

Хасан Адемов – министър на социалната политика

Иван Данов – министър на инвестиционното проектиране

Димитър Греков – министър на земеделието и храните

Десислава Терзиева – министър на регионалната политика

Данаил Папазов – министър на транспорта, съобщенията и информационните технологии

Искра Михайлова – министър на околната среда

Таня Андреева – министър на здравеопазването

Анелия Клисарова – министър на образованието

Петър Стоянович – министър на културата

Мариана Георгиева – министър на младежта и спорта

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.