Home » Избрано

Човечеството оглупява с всяко поколение

2013.05.22 Няма коментари
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В момент, когато си мислим, че прогресът ни прави все по-добри, учените един през друг се надпреварват да ни убеждават, че деградираме интелектуално. Сега било изяснено, че с всяко ново столетие човечеството става все по-малко съобразително и креативно. До този извод са стигнали британски учени, след като анализирали скоростта на реакцията на хора, живели във викторианската епоха, и наши съвременници, предаде Actualno.com.

Според резултатите на изследването показателят на общия интелект неотклонно спада. През 1889 г. скоростта на реакциите на мъжете е била 183 милисекунди, към 2000 г. този показател се е снижил до 253 милисекунди. Същата тенденция се наблюдава и при жените – скоростта на възприятието при слабия пол е спаднала от 188 до 261 мс за същия период.

Както пише The Telegraph, забавянето на рефлексите сочи и намаляване на коефициента на интелекта (IQ). Неговият показател всяко десетилетие се снижава с 1,23 бала, а като цяло от 1880 г. той е спаднал с 14 пункта.

Учените отбелязват, че не са сравнявали пряко нивото на IQ на представителите на различни епохи, тъй като възможностите на съвременните хора в образование, медицина и хранене са несравнимо по-добри, отколкото тези на предишните поколения. Но според тях високата скорост на реакцията от викторианската епоха означава, че те са били по-творчески и изобретателни.

„Снижаването на интелекта по-скоро може обратно да доведе до тези показатели, с които хората са започнали по време на естествения подбор”, подчертава авторът на изследването д-р Майкъл Уудли. Според него интелектът на съвременния човек става по-беден поради естествената селекция, тъй като сега умните раждат по-малко деца в сравнение с хората с по-ниско ниво на интелект.

„Това е много интригуващо изследване, което очевидно опровергава версията, че за последните три-четири поколения хората са станали по-умни”, казва докторът по психология Джеймс Томпсън, цитиран от Daily Mail. Той добавя, че резултатите будят тревога и се нуждаят от по-нататъшни изследвания.

Източник:  Novinar.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.