Home » Авторски страници

Тържество по случай 24 май в училище “Св. Иван Рилски”

2013.05.28 Няма коментари
Spread the love

„…и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат.“

24 май е един от най-светлите и тържествени празници, денят, в който честваме създаването на славянската писменост, празникът на българската духовност и култура. Това е денят на просветата, в който се припомняме, че нашият народ от древни времена има своята писменост и с гордост прославяме имената на Св. Св. Кирил и Методий и техните ученици и последователи.

За да отбележим този светъл празник, както и завършването на учебната година, се събрахме в залата към църквата „Св. Иван Рилски“. Учениците бяха подготвили празнична програма, с която поздравиха всички родители и гости на тържеството.

24 май Иван Риски

Програмата откриха най-малките ученици. Пред нас се разкри невероятна сцена, на която танцуваха малки калинки и летяха пъстри пеперудки около красиви цветя. Появи се и засмяното слънце, което спаси намокрилите се от дъжда пеперудки. Пред гордите погледи на родителите, малките дечица рецитираха стихчета, пееха песни и ни показаха, че са готови за първи клас.

24 may Ivan Rilski

След това, с помощта на ученичката Деница, Незнайко и вълшебната фея отидохме до Страната на знанията, където видяхме парада на буквите. Толкова интересно беше да видим как се бяха променили тези дечица, които в началото на учебната годината плахо пристъпиха в класната стая с уплашени очички. Сега от тези погледи нямаше и помен, пред нас стояха едни уверени в себе си деца, които с гордост ни заявиха, че „всички букви знаят, могат да четат“.

По-големите ученици ни развеселиха с драматизации по приказки за Хитър Петър.

24 may Ivan Rilski

Имаше много стихове, песни и разбира се, след това всички дружно изпяхме химна на народната просвета „Върви, народе възродени!“.

Вдъхновена от програмата на децата, една жена, представила се пред всички като една българка, взе думата и ни разказа интересни факти за Кирил и Методий. Последва и заслужената награда за всички ученици – тържествено раздаване на дипломите. За всяко дете имаше осигурен и подарък от църковното настоятелство и родителския колектив.

24 may Ivan Rilski

Празникът продължи с тържествена почерпка и много игри и веселие.

Хубаво е, че дори и на хиляди километри от родината носим в себе си българския език и култура, и се стремим да го предадем и на нашите деца. Благодарение на българското училище и всички, свързани с него – учители, родители и съмишленици, тази задача не е толкова трудна.

Защото нашият език трябва да пребъде.  А делото на светите братя не трябва да бъде забравено и докато ни има нас, които носим България в сърцето си, това няма как да се случи.

.

Жана Картелян

24 may Ivan Rilski

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.