Home » Авторски страници

Райна Кабаиванска получи Оскар за опера

2013.05.28 Няма коментари
Spread the love

Оперната прима ще направи своя 13-ти Майсторски клас в София през септември

.

IMG_9352Райна Кабаиванска получи Оскар за кариера на международните награди за опера Оскар. За домакин на церемонията на 18 май тази година беше избран Театро Комунале – Болоня, Италия, който чества своите 250 години.

“Вечерта на 18 май Театро Комунале имаше на своята сцена една кралица – неоспоримата Райна Кабаиванска” – отбеляза италианската преса.

На същата церемония специална награда “Операта в киното” получи големият италиански режисьор Франко Дзефирели. Композиторът и диригент Джовани Алеви, известен със своите умения да доближава класическата музика до младите, представи своята последна творба “A Pefect Day” и се обърна към публиката с думите: “Да благодарим на наградените, че разпространяват по целия свят огромното наследство, на което се гради нашата културна идентичност”.

Тази година за 13-ти път Райна Кабаиванска ще проведе своя Майсторски клас, който се организира от Нов български университет. Крайният срок за участие е 2 септември. Прослушването на кандидатите ще бъде на 5 септември, а обучението ще продължи в периода 6-19 септември 2013 г., в Софийска опера и балет.

Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст, с музикално образование. И тази година най-добрите от Майсторския клас ще имат възможност да спечелят стипендия от фонд „Райна Кабаиванска“ на Нов български университет за обучение по оперно пеене при Райна Кабаиванска в Италия, както и участие в главна роля в оперен спектакъл на сцената на Софийска опера и балет. Стипендиите са осигурени със спонсорството на фондация “Америка за България” и “Фантастико”.

На 20 септември Майсторският клас на Райна Кабаиванска ще представи Галаконцерт с Оркестъра на Софийската опера и специалното участие на Райна Кабаиванска.

Подробна информация за майсторския клас се публикува на Официалния уебсайт на Райна Кабаиванска – www.rainakabaivanska.net, от който кандидатите могат да се регистрират онлайн.

.

Веселина Василева

За повече информация:

Нов български университет – [email protected]

и http://www.rainakabaivanska.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.