Home » Авторски страници

“Героите”, на които дължим “прекрасните” цени на тока

2013.05.28 2 коментара
Spread the love

Ето ги “героите” в българската енергетика, на чиито усилия дължим “прекрасните” цени на тока:

Плакат от масовите български протести тази пролет

Момент от масовите български протести тази пролет

1. ДАНАИЛ ТАФРОВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НЕК – ПОДПИСАЛ ДОГОВОРА ЗА ТЕЦ “МАРИЦА-1”.

2. ПЕТЪР ЖОТЕВ – МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА В ПРАВИТЕЛСТВО НА ИВАН КОСТОВ, РАЗРЕШИЛ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА “МАРИЦА-1”.

3. КОНСТАНТИН ШУШУЛОВ – На 4 юли 2005 г. (ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САКСКОБУРГОТСКИ Е В ОСТАВКА) ДКЕВР, с председател Константин Шушулов, излиза с решение за високата изкупна цена на електроенергията от ТЕЦ “Марица – Изток 1”.

4. РУМЕН ОВЧАРОВ – ПРЕЗ 2005 Г. ПОДПИСВА ЦЕНИТЕ НА “МАРИЦИТЕ” И ОСОБЕНИТЕ ЗАЛОЗИ, С КОИТО СА ЗАЛОЖЕНИ ЗА ОБЕЗПЕЧЕНИЕ СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. ПОДПИСВА И АНЕКСИ КЪМ ГАЗОВИТЕ ДОГОВОРИ С РУСИЯ ПРЕЗ 2006 Г. , ОТ КОИТО БЪЛГАРИЯ ГУБИ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА. Източени са 90 млн. лв. от износ на електроенергия от швейцарската фирма EFT само на първия етап, а на втория има износ за още над 300 млн. лв., с подписи на принципала Овчаров. Фирмата две години изнася без конкурс, а после е организиран такъв – големи енергийни компании изпращат факсове, че уж са участвали в него, като те се оказват пълен фалшификат.

5. ВАСИЛ АТАНАСОВ – Изпълнителен директор на „НЕК“ ЕАД, подписал високите цени за изкупуване на енергия на “Марица-1” и “Марица-3”, и особените залози. На 9.03.2006 г. подписва допълнителните споразумения за “Марица-1” и “Марица-3”.

6.ЛЮБОМИР ВЕЛКОВ – Главен изпълнителен директор на „НЕК“ ЕАД – докладът на финансовата инспекция констатира, че нарушенията са правени основно при управлението на Тройната коалиция, и именно от шефовете на НЕК по това време Любомир Велков и Мадрик Папазян. Прокуратурата заведе дела за безстопанственост в особено големи размери- 200 милиона евро. Националната електрическа компания (НЕК) е претърпяла финансови загуби в размер на 36 557 605 лв., в резултат на допуснати множество нарушения на Закона за обществени поръчки, при сключването на договора за заем от 250 млн. евро с френската банка BNP Paribas, с който трябваше да бъде финансиран проектът за АЕЦ “Белене”. Това сочат констатациите от проверката на НЕК, извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която приключи през първото тримесечие на 2013 г., заедно с още 126 проверки. Любомир Велков е подписвал и допълнителните споразумения на “Марица-1” и “Марица-3”.

7. МАРДИК ПАПАЗЯН – Изпълнителен директор на „НЕК“ ЕАД. Както вече споменахме, докладът на финансовата инспекция констатира, че нарушенията са правени основно при управлението на Тройната коалиция и именно от шефовете на НЕК по това време – Любомир Велков и Мадрик Папазян. Проверката на АДФИ е установила 15 нарушения на режима за възлагане на обществени поръчки. Според агенцията НЕК е сключил необоснована рискова финансова сделка с BNP Paribas. Въпросното кредитното споразумение беше подписано на 21 май 2007 г. за срок от 5 години (заемът беше удължен с една година и падежът му е на 21 май 2013 г.), а през юли същата година BNP сключва споразумение с общо 8 банки за синдикиран заем. Тогава изпълнителни директори на НЕК са били Любомир Велков и Мардик Папазян. Подписвал и допълнителните споразумения за ТЕЦ “Марица-1”.

8. КРУМ АТАНАСОВ – Изпълнителен директор на „НЕК“ЕАД – има 21 години стаж в енергетиката, от които десет – на ръководни постове. Кариерата му тръгва от електроснабдителен клон в Кюстендил към НЕК, минава през „Електроразпределение София област“ и ЧЕЗ. Подписвал и допълнителните споразумения за “Марица-1” и “Марица-3”.

9. МИХАИЛ АНДОНОВ- Изпълнителен директор на “БЕХ“ ЕАД –
Не трябва да се пропуска едно от странните кадрови решения на министър Добрев, разбира се, със знанието и съгласието на Борисов. Това кадрово решение е Михаил Андонов, който от 2002 г. е зам. главен счетоводител в “НЕК” ЕАД, а от 2009 до 2011 г. е главен счетоводител в “НЕК” ЕАД. През 2011 г. за известно време Андонов е и Изпълнителен директор на “НЕК” ЕАД. Т.е. точно по времето, в което са усвоени заемите по АЕЦ “Белене”, и по времето, когато са похарчени всички пари по “Белене” и “Цанков Камък”, този човек е бил последователно зам. главен и главен счетоводител. Т.е., без неговото знание и подпис не е могъл да бъде похарчен нито един лев от страна на Националната електрическа компания ЕАД.

По негово време като изпълнителен директор на НЕК са присъединени най – много фотоволтаични мощности, по негово време Ей и Ес започна да продава електроенергия на “НЕК ЕАД”, и множество други неща, които днес коментираме.
Подписвал и допълнителните споразумения за “Марица-1” и “Марица-3”.

10. ИВАН ЙОТОВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ЕНЕРГИЙНИЯ СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР- С негово решение са спрени петте блока на ТЕЦ “Марица Изток 2″.
Г-н Йотов е в конфликт на интереси- фирмата “Вел Солар” е на съпругата на енергийния шеф – Велина Йотова. Намира се в село Татарево край Хасково и е с капацитет от 80 kW. Велина Йотова обаче има още една фирма за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници –” Ю Ес Ю енерджи”. В село Маленово край Стралджа и в още село Карбинци е закупен от фирмата на съпругата му “Вел Солар” за 7 200 лв. Площта от 2 331 кв. м е излязла по 3 лв. на кв. мeтър, а инсталацията е покривна.

11. КРАСИМИР ПЪРВАНОВ, бивш изпълнителен директор на НЕК.
“Красимир Първанов е бил предупреден, че ще бъде уволнен, ако подпише меморандума за АЕЦ „Белене”, който Русия иска. Това означава, че е оказан много сериозен натиск, което показва, че националната сигурност на България е заплашена и е пробита”. “Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста, във версията, която му беше забранено да подписва”, изтъкна преди време, Трайчо Трайков, министър в правителството на Борисов, преди да бъде сменен с Делян Добрев.

Синът на Красимир Първанов, Петър Първанов, макар и едва на 20 години, открива голям соларен парк в село Гюргич край Видин, през фирмата си ”Пи Паур”. Конфликтът на интереси е очевиден – бащата като директор на НЕК изкупува скъпата, от по 728 лв. на мегаватчас, ел. енергия на сина си.

Другата фирма на Петър Първанов – “Пи Енд Пи Солар” има още два фотоволтаика край Видин и те продават електроенергия на НЕК на цени от 567 и 485 лв. на мегаватчас. Самият бивш енергиен шеф е построил също слънчева централа от 1 492 kW в съседство до тези на сина си.

.

Фейсбук група „Протестът – и как продължаваме”

———————————————————————-

Бел.ред.:  Източници за цитираните данни и информация в този текст са:

http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/1479/documents.
http://www.ekipnews.com/news/world/svetyt_za_nas/_uikilijks_za_energijnata_mafiq_ot_shilqshki_prez_milko_kovachev_do_rumen_ovcharov/106356/
http://tv7.bg/jega/Video/9676662
http://radar.bg/bg/pattern.php?id=179&search=Асен+Гагаузов
http://plovdivchanin.com/2013-01-07-14-16-25/15572-Разпродаде-държавата-Ето-ги-най-скандалните-приватизационни-сделки-на-Иван-Костов.html
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=663295

 

2 коментара »

  • Nik said:

    Гореизброените са само видимата част на айсберга, куклите на конци, бушоните, които биват избушвани при необходимост, за да се потуши протеста на тълпите.

    Посочете режисьор-постановчиците – онези, които са скрити от погледа в дълбините на геноцидния океан, кукловодите, контрольорите на шалтера.

    Артисти за мизансцена винаги ще се намират – докато тия зад завесата остават извън полезрението на народите.

  • Георгиева said:

    А Кунева, Паси, царят, Милко Ковачев…..?! Защо ги забравяте?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.