Home » Избрано

Патриарх Неофит: Ако Спасителят е с нас, кой ще е против нас?

2013.05.05 Няма коментари
Spread the love

 

Снимка:  Юлия Лазарова, в. "Дневнки"

Снимка: Юлия Лазарова, в. “Дневник”

Да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да бъдем по-отзивчиви към нуждите на другите, да бъдем милосърдни и състрадателнипожела Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит.

“Вярата не е измислица, тя не е само емоционално усещане и не е само убеждение. Чрез вярата Божията благодат се докосва до човека, укрепва неговите духовни сили, дава му мъдрост и мъжество да върви по житейския път, начертан от нашия Господ Иисус Христос.”

Това заяви в словото си по случай Възкресение Христово Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

“Земният живот на Спасителя бил изпълнен с трудности, неразбиране, страдания и завършил с кръстна смърт. Този, който донесъл на света великото слово на Божествената мъдрост, този, който подкрепил това слово с велики чудеса, бил убит под рева на освирепялата тълпа. Нищо в живота на хората не би могло да се сравни със страданията на Спасителя. Но той възкръснал и със своето възкресение утвърдил победата и на своите слова, и на своите дела”, каза патриарх Неофит на изпълнения с хиляди хора площад пред храма-паметник “Свети Александър Невски”.

Патриархът напомни, че “всичко това, което е станало с нашия Спасител, е и пример, и урок за нас”.

“И когато ние преминаваме през трудности и изпитания, трябва да помним, че достойното им понасяне непременно ще завърши с победа и възкресение. Божията сила, съхраняваща чудото на вярата въпреки всички исторически перипетии в продължение на повече от две хиляди години, не ще ни изостави и в днешните нелеки условия на живот”, каза духовният водач на БПЦ.

“Понякога ни връхлитат душевни тревоги и безпокойства, безрадостното всекидневие ни поглъща. Страхът от бъдещето, растящата несигурност за утрешния ден – това е чувство, познато на мнозина. Живеейки с теготите и злобата на настоящето, ние сме склонни да забравяме за най-главното – за спасението на душата си”, заяви патриарх Неофит.

Той добави, че “пасхалната радост ни помага да забравим за трудностите в живота, за нашите скърби и проблеми. Животът се движи по своята орбита и, преживели пасхалната радост, ние отново се завръщаме към нашата действителност, често изпълнена с противоборства между хората, униние, неверие и нищета”.

“Всеки вярващ в Христа в една или друга степен усеща върху си давлението на злото”, каза Негово Светейшество и предупреди, че: “Отсъствието на вяра и християнска любов е причината за упадъка на духовността в обществото, за социално-политическите сътресения и за изостряне на проблемите”.

И продължи: “За да имаме бъдеще, вярата трябва да стане определящ фактор в нашия живот. В нашето трудно и неспокойно време само благата вест за Христовото Възкресение е способна да укрепи нашето търпение, да внесе в живота на нашето общество мир и съгласие, да примири враждуващите, да съедини разделените, да настави в истинския път заблудилите се.

Възкръсналият Христос Спасител призовава всички да проявяват в живота тази любов, която трябва да бъде отличителна черта за всеки истински християнин.

В светозарната нощ на Христовото Възкресение искам да отправя пожелание към всички нас:

да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да бъдем по-отзивчиви към нуждите на другите, да бъдем милосърдни и състрадателни.

И тогава нашият живот и животът на обществото ще бъде друг, и Христос – Възкръсналият, победилият дявола и смъртта – ще е с нас.

А ако Той е с нас, кой ще е против нас?”

“Христос воскресе!” – така завърши великденското си слово българският патриарх и софийски митрополит Неофит, а множеството му отговори: “Настина воскресе!”.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.