Home » Избрано

Отворена е дигиталната библиотека на САЩ

2013.05.25 Няма коментари
Spread the love

Американската дигитална обществена библиотека включва мрежа от дигитализираните колекции на научни библиотеки от различни части на САЩ и цели да направи културното наследство на Америка свободно достъпно за всички американци по света.

 

Това каза проф. Робърт Дарнтън* – директор на Харвардската университетска библиотека, на международния форум “Дигиталната библиотека – технологични и социални проблеми” в София.

Във форума участват световни учени в библиотечното дело, като той се организира от фондацията “Национална академична библиотечно-информационна система”.

Проф. Дарнтън разказа как се е създала Американската дигитална обществена библиотека и уточни, че тя е активна онлайн от 18 април. По думите му чрез дигиталните библиотеки** се демократизира достъпът до знанието. През последните 25 години цената на периодичните издания драстично се увеличи и статистиката показва, че техният абонамент “задушава и смазва бюджета на обществените библиотеки”, каза Робърт Дарнтън.

Професорът обясни, че този проблем е довел до идеята за създаване на Американската дигитална обществена библиотека, чиито ресурси могат да се ползват безплатно от платформа в Интернет. Създаването на библиотеката започна от октомври 2010 г., като в проекта се включиха академични библиотеки, които осигуриха информацията за културното наследство на САЩ, както и фондации, предоставили средства за дигитализацията, разказа проф. Дарнтън.

“Развихме технологичната инфраструктура, за да можем да бъдем в досег с Europeana”, обясни Дарнтън. По думите му вече има хора от Азия и Латинска Америка, които търсят контакти с тях. По този начин бъдещето на дигитализацията наближава, а това е една глобална библиотека, която ще е безплатна за всички по света.

Новите електронни библиотеки обаче са изправени пред проблема с авторските права. Дарнтън казва, че те покриват много голяма територия – „започват от живота на автора, плюс 70 години и това означава, че повечето книги ще са покрити от авторски права над сто години. Ние трябва да уважим тези авторски права, но искаме да включим и книги от XX век“. Решението, което са измислили е създаване на авторски алианс, в който авторите, по свое желание, дават на библиотеката да ползва техните творби.

България – държава на книгата

В България също се полагат усилия за модернизирането на библиотечния достъп. От 2010 е достъпен сводният каталог НАБИС, който съдържа колекциите от книги на национални и регионални библиотеки. Целта на фондацията е да се обединят библиотечно-информационните системи на всички университети в страната, обясни Динчо Кръстев, директор на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (ФНАБИС).

Дигиталната колекция на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” съдържа около 300 000 файла, достъпни свободно за потребителите, каза директорката на библиотеката проф. Боряна Христова. Тя добави, че дигиталното съдържание включва културно наследство, стари фотографии и географски карти, и периодични издания от Възраждането.

По информация от печата

————————————

* Професор Робърт Дарнтън е специалист по история на американската култура и водещ експерт по културна история на Франция от XVIII в. Завършва Харвард (1960), получава докторска степен по история в Оксфорд (1964). Работи като репортер за „Ню Йорк Таймс” от 1964 до 1965 г. През 1968 г. постъпва в Принстънския университет като преподавател по европейска история и получава стипендия „МакАртър” през 1982 г. Той ще участва във форума с лекция на тема „Американската дигиталната обществена библиотека и дигиталното бъдеще от перспективата на Харвад». През 2012 г. Ан Торнтън е назначена за директор „Андрю Мелън”  на Нюйоркската обществена библиотека (НОБ). Отговаря за четири от най-известните специализирани библиотеки, което включва грижи за разрастването и опазването на фондовете, за справочните отдели, за образованието, стипендиите, програмите и изложбите в тях, както и за 87 браншови библиотеки. Орен Вайнберг ще говори за влиянието на Израелската дигитална библиотека върху образователната система.

**Линкове:

http://www.nalis.bg/ – сайт на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС)

http://www.wdl.org/en/ – сайт на Световната цифрова библиотека

http://www.europeana.eu – сайт на Европеана

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.