Home » Избрано, политика

Орешарски получи мандат за съставяне на правителство

2013.05.23 Няма коментари
Spread the love

До вторник (28 май) ще имаме допълнени и редактирани елементите на секторните политики, мога да предложа и състав на кабинета до тази дата, заяви номинираният от БСП за премиер Пламен Орешарски.

.

image.phpДържавният глава Росен Плевнелиев връчи на номинираният от БСП за премиер Пламен Орешарски проучвателния мандат за съставяне на правителство.

В началото на срещата с президента Сергей Станишев посочи Пламен Орешарски като кандидат-премиер от “Коалиция за България”.

Плевнелиев пожела на Орешарски успех, а той му отвърна, че в най-кратък срок ще представи на Народното събрание състава на новия кабинет.

Историята ни учи, че президентът трябва да е коректив, а не двигател на коалиционни договорки, заяви президентът

след срещата си с Орешарски и Станишев. Държавният глава увери, че няма да се меси в съставянето на кабинет.

Всички действия, които са за доброто на нацията, ще видят в мое лице естествен партньор, добави Плевнелиев.

“Настоявам и винаги ще посочвам, че спешността не би следвало да попречи на това да се обединим и около дългосрочните приоритети на нацията. ГЕРБ върна мандата и го дадох на втората политическа сила. Хората очакват решителни действия и резултати. Искам да дам пример като връча два мандата в рамките на един ден”, каза още президентът.

Орешарски: Ще направя всичко възможно кабинетът да бъде представен и гласуван в по-кратък от 7-дневния срок по Конституция

Когато приключат консултациите с основните политически сили, документът с намеренията, по който ще работи правителството, ще бъде публикуван, каза още той.

Гарантирам, че ще направя всичко, което зависи от мен, за да получа политическо доверие, доверието на хората и да осъществя необходимите реформи, заяви номинираният за премиер. По думите му някои от тези реформи не са толкова големи.

“В моята кариера съм имал много предизвикателства, но днешното предизвикателство е най-голямото. То засяга съдбата на всички граждани, които очакват от мен стабилизация и очертаване на пътя за развитие напред”, каза още Орешарски.

Няма да възлагам каквито и да е самоцелни ревизии с пропагандни ефекти, категоричен бе кандидатът за премиер на БСП.

“Разбира се, ще прегледаме действията най-вече на редовния кабинет, който предсрочно даде оставката си. Всички случаи, в които има незаконосъобразност, ще бъдат обработени по съответния ред”, добави той.

Станишев: Правителството на Орешарски ще стъпва по минно поле

с множество заложени капани, скелети в гардероба, и ще трябва да ги овладява и заедно с това – да осъществява реформи. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев след приемането на проучвателния мандат за съставяне на правителство от Пламен Орешарски.

“Коалиция за България” и лично Пламен Орешарски поема изключително тежка отговорност, добави лидерът на БСП.

“Няма сектор, който да не е в изключително тежко състояние, с проблеми, които могат да се взривят. Необходими са спешни мерки за хората, за възстановяване на държавността и за фирмите, за да започне промяна. Разглеждам БСП като инструмент за промяна на статуквото. Знам, че има много недоверие, скептицизъм и висока степен на нетърпение”, каза Станишев.

“Г-н Орешарски ще има много твърда и категорична подкрепа от страна на Коалиция за България за постигане на тези цели, заради които поемаме тази отговорност. Ще има високи изисквания за добро управление, за почтеност в управлението”, добави той.

Става дума за промяна, към която искрено се стремим, за възстановяване на доверието, каза Станишев.

До вторник (28 май) ще имаме допълнени и редактирани елементите на секторните политики, мога да предложа и състав на кабинета до тази дата, заяви номинираният от БСП за премиер Пламен Орешарски по-рано днес на консултациите в парламента по управленските приоритети с ДПС.

По-рано днес президентът връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов върна мандата веднага след получаването му.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.