Home » Избрано

Барак Обама уволни шефа на данъчната служба

2013.05.16 Няма коментари
Spread the love

Няма да търпя такова поведение в което и да е учреждение, но особено в данъчната служба, се казва в съобщение на американския президент

Стивън Милър
Стивън Милър

.

Президентът Барак Обама обяви уволняването на и.д. ръководител на данъчната служба на САЩ Стивън Милър заради скандала с пристрастните ревизии на консервативни организации от данъчни служители, предадоха световните агенции.

Миналата седмица Вътрешната служба по приходите (Федералната данъчна служба) реши да подложи на щателна ревизия някои организации с идеална цел по подозрение, че са свързани с т. нар. Чаено парти – консервативно политическо движение, което настоява за намаляване на бюрократичния апарат и е против политиката на президента демократ Барак Обама в областта на здравеопазването, данъците и бюджетния дефицит.

В кратко изявление в Белия дом Обама съобщи, че финансовият министър Джак Лу е поискал и получил оставката на и.д. ръководител на данъчната служба Стивън Милър.

“Прегледах доклада на инспектора на финансовото министерство и разкритите деяния са непростими. Американците имат основание да са разгневени. Аз самият съм разгневен. Няма да търпя такова поведение в което и да е учреждение, но особено в данъчната служба”, се казва в съобщението на Обама.

“Отговорните лица ще понесат отговорността си. Днес министър Лу предприе първа мярка, като поиска и получи оставката на и.д. ръководител на данъчната служба. Ще създадем нови предпазни норми, за да не може такова поведение да се повтори никога повече”, добавя Обама и обещава да съдейства на Конгреса по този въпрос.

Случаят постави в неловко положение администрацията на Обама и предизвика гнева на противниците му от републиканската партия.

Все още не е известен мащабът на скандала, т.е. не се знае колко данъчни служители и по каква причина са атакували бизнесмени и компании, несъгласни с политиката на Белия дом.

Републиканците обвиняват администрацията на Обама, че целенасочено извършва проверки и създава проблеми на несъгласните с неговата икономическа политика. Белия дом подчерта, че данъчните са независима служба и техните действия не се диктуват от правителството. Министерството на правосъдието води разследване на скандала.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.