Home » Избрано, политика

България постигнала голям напредък в дългосрочен план, каза Плевнелиев в САЩ

2013.05.01 Няма коментари
Spread the love

image.phpВ дългосрочен план България е постигнала голям напредък, заяви Росен Плевнелиев във Вашингтон, цитиран от Агенция “Фокус” .  Като пречка за развитието на България президентът посочи факта, че много управляващи са оставяли трудните въпроси за следващите правителства.

Той участва в дискусия на тема “Трансатлантическата връзка в Новата ера”, организирана от Института за културна дипломация, Факултета по международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс” и от германския фонд „Маршал” на САЩ.

Държавният глава посочи, че независимо от трудностите, пред които България е изправена и проблемите, с които се сблъсква, има потенциал за развитие.

Той даде за пример факта, че през 1990 г., след падането на комунистическия режим, брутният вътрешен продукт на човек от населението е бил 1000 долара на година, а сега е 7000 долара на година.

“Проблемът на България е, че по време на прехода се затвори. Европейските интеграционни процеси ни помогнаха да започнем да се отваряме,” обясни Плевнелиев.

Като друга пречка за развитието на България той посочи факта, че много управляващи са оставяли трудните въпроси за следващите правителства.

Българският президент се спря и на ситуацията в енергийния сектор, като посочи, че страната ни произвежда огромно количество електричество, но са се влагали средства за създаването на нови мощности, за построяването на нова ядрена електроцентрала.

Влагали са се средства в количествено, а не в качествено развитие в енергийния сектор, подчерта държавният глава. Друг проблем на прехода, според Росен Плевнелиев, е връщането на земеделските земи в реални граници, което е довело до раздробяването на добре поддържани големи масиви земя.

Той добави, че България не е достатъчно богата, защото не е достатъчно ефективна.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.