Home » Избрано

Господарят на икономиите е раздавал скандално високи бонуси

2013.05.01 Един коментар
Spread the love

Господарят на икономиите и апологет на административната реформа Симеон Дянков е раздавал скандално високи бонуси във финансовото министерство. За 4 г. в условия на жестока икономическа криза и повсеместното орязване на бюджети чиновниците във финансовото министерство и НАП са си разпределили над 170 млн. лв. за допълнително материално стимулиране, съобщи агенция БГНЕС. Данните са получени от МФ по Закона за достъп до обществената информация. Те са показателни за големите изкривявания в разходите за заплати на администрацията и за козметичния ефект от въведените нови правила за заплащане на служителите.

Раздадените суми за бонуси във финансовото министерство от 2009 до 2012 г. включително са над 22 млн. лв., показват цифрите. Общият брой на служителите варира между 593 и 610 души. Така за 2009 г. средно на човек са се падали по 9868 лв., за 2010 г. сумата е 9106 лв. Бонусите са били най-ниски през 2011 г. – 7868 лв., за да се върнат през 2012 г. на средно 9670 лв. Много е вероятно парите за отделни служители да нахвърлят неколкократно средния размер, защото никое министерство не разпределя наличните средства за ДМС поравно между хората си.

Общият размер на раздадените в НАП суми от 2009 до 2012 г. е стряскащ – 151 млн. лв. Парите обаче са разпределени сред повече служители – броят им е от 8042 до 8143. Така най-високият годишен среден размер на бонуса е бил 5871 лв. през 2009 г., а най-ниският – 3142 лв. за 2012 г. Сравнението показва, че ДМС-то в МФ е било два-три пъти по-високо от това в НАП. И приходната агенция, и финансовото министерство се въздържаха от коментар вчера.

Големите суми за бонуси във финансовото министерство и данъчната администрация са публична тайна от години. Но докато в НАП въведените промени в рамките на административната реформа са довели до видимо намаление на парите през 2012 г., във финансовото министерство промяна няма. Това е показателно за ефекта от шумно рекламираните нови правила за заплащане в държавната администрация. С одобрените в средата на м.г. промени НАП загуби правото да заделя като собствени приходи 25% от събраните укрити или недекларирани публични задължения и да ги разпределя за бонуси. 10% от тази сума отиваше за бонуси във финансовото министерство. Въпреки отпадането на този приходоизточник свободните пари за допълнително стимулиране в МФ остават големи. Това се дължи на исторически натрупани несправедливости в разпределението на парите за възнаграждения за отделните министерства и деленето им на богати и бедни. От т.г. персоналният размер на бонуса вече не може да надхвърля 80% от годишната заплата, но тази летва е достатъчно висока, а богатите министерства, които не могат да раздадат всички налични средства за бонуси, ще могат като алтернатива да вдигнат основните заплати.

Таня Петрова,  в. “Сега”

One Comment »

 • Nik said:

  Това също е форма на корупция – когато милиони получават “заплати” колкото да не умрат от глад, пет-шестстотин кърлежи да смучат от кръвта на подложеното на геноцид население:

  “Раздадените суми за бонуси във финансовото министерство от 2009 до 2012 г. включително са над 22 млн. лв., показват цифрите. Общият брой на служителите варира между 593 и 610 души. Така за 2009 г. средно на човек са се падали по 9868 лв., за 2010 г. сумата е 9106 лв. Бонусите са били най-ниски през 2011 г. – 7868 лв., за да се върнат през 2012 г. на средно 9670 лв. Много е вероятно парите за отделни служители да нахвърлят неколкократно средния размер, защото никое министерство не разпределя наличните средства за ДМС поравно между хората си.”

  Но и населението си е виновно до известна степен: вместо да ги загърби и да не ги избира на ИЗБОРИТЕ БЕЗ ИЗБОР, то вече 69 години – 45 под строй, а 24 – в упражняване “свещеното право на гласуване”, всъщност постоянно рециклира наложеното му задължение за глаДуване.

  То, населението, си въобразява, че ще надхитри плутократите, които така са нагласили системата, че “да няма геле”. С подсъзнателна клептократска надежда “дава” гласа си за поредния спасител, който го успива със сладки приказки, че то е “суверенът”, че всичко ще се върши в и за негово добро. Негово, ама на плутократа, а не на фалшивия “суверен”.

  И така – от година на година, от род в потомство. Лъжа и робство… ГЕНОЦИД!

  Зачем стадам дары свободы?!

  Их надо резать или стричь!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.