Home » Избрано, политика

12 от новите депутати с досиета от ДС

2013.05.18 Няма коментари
Spread the love

12 от новоизбраните за 42-рото Народно събрание депутати са били сътрудници на Държавна сигурност. Това показва справка на сайта desebg.com, след като ЦИК обяви имената на народните представители.

И четирите парламентарно представени партии имат депутати с досиета. ГЕРБ вкарва 3-ма сътрудници на комунистическите тайни служби, БСП и ДПС по 4-ма, а „Атака” – един.

В изборните листи политическсите сили бяха издигнали още повече кандидати, свързани с ДС – ГЕРБ – 6, БСП – 15, ДПС – 16, “Атака” – 4.

Разпределението по партии –

ГЕРБ:

Любомир Христов (1954), издигнат в 30-и МИР-Шумен – резидент „ХАРИ” на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1981 г.

Румен Иванов (1962), издигнат в 8-и МИР-Добрич – щатен служител на Областно управление на МВР-ДС в Толбухин (Добрич) от 1987 г.

Стефан Дедев (1959), издигнат от 16-и МИР Пловдив – щатен служител в граничен отряд от 1987 г. Иванов и Дедев бяха депутати от ГЕРБ и в 41-то Народно събрание, а Христов на предишните парламентарни избори през 2009 г. е кандидат-депутат.

БСП:

Минчо Минчев (1944), издигнат в 6-и МИР-Враца – агент „АРАБАДЖИЕВ” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г.

Росен Малинов (1955), издигнат в 24-и МИР-София – съдържател на явочна квартира „ЛЮЛЯК” от 1988 г.

Румен Гечев (1956), издигнат в 23-и МИР-София – секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ” на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1987 г.

Христо Монов (1958), издигнат във 2-и МИР-Бургас – агент „ГОГОВ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1987 г.

Нито един от тях не е бил в предишния парламент. Тогава някои бяха кандидат-депутати. Гечев беше министър на икономиката в правителството на Жан Виденов. Психологът Монов до 2010 г. беше зам.-шеф на Агенцията за закрила на детето. Баща е на 20-годишното момче, което бе убито в София от австралиеца Джок Полфрийман преди няколко години.

ДПС:

Ахмед Башев (1964), издигнат в 1-и МИР-Благоевград – агент „МАНОЛ” на Областно управление на МВР-ДС Благоевград от 1988 г.;

Лютви Местан (1960), издигнат в 9-и МИР-Кърджали и в 29-и МИР-Хасково – агент „ПАВЕЛ” на ВКР от 1979 г.;

В Полша веднага след промените и премахването на комунистическия режим, бяха отворени всички досиета на държавна сигурност… а ние си ги отглеждаме до ден днешен в парламента… Затова сега Полша е светлинни години по-добре от нас, а ние буксуваме.

Nina

Рамадан Аталай (1957), издигнат в 18-и МИР-Разград и в 20-и МИР-Силистра –
агент „ВЕРГИЛ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г.;

Янко Янков (1955), издигнат в 21-и МИР-Сливен – нещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г.

Местан, Аталай и Янков бяха депутати и в предишния парламент. Башев е кмет на община Гърмен. През март 2009 г. за кратко бе арестуван заради обвиненията на лидера на РЗС Яне Янев, че в Рибново с неговата протекция се насажда радикален ислям.

“Атака”:

Станислав Станилов (1943), издигнат в 7-и МИР-Габрово и в 13-и МИР-Пазарджик – агент „СВЕТЛИН” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1986 г.
Той бе депутат от „Атака” и в предишния парламент.

Тъй като общо 20 народни представители от всички партии са избрани в два избирателни района, е възможно при освобождаването на едното място да се окаже, че в новия парламент влизат още сътрудници на ДС.

В 41-то Народно събрание

Тогава депутатите с досиета бяха с един  по-малко 11. ГЕРБ отново имаше трима народни представители, свързани с ДС. За разлика от сега обаче, БСП нямаше нито един депутат с агентурно минало. ДПС имаше 7 депутати, а „Атака” отново само един.

.

Източник:   Dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.